Gerda Dendooven heeft eerste roman voor volwassenen klaar

2 oktober 2017
Straks ligt "Tabac" in de winkel, de eerste roman van Gerda Dendooven voor volwassenen. "Ik ben bang, maar het moest eruit", zegt de jeugdauteur en illustrator in "Culture club" op Radio 1.

Je kent haar van jeugdboeken als "Soepkinders" of "Takkenkind", of van de gelijknamige jeugdtheatervoorstellingen: Gerda Dendooven. Nu schreef ze "Tabac", maar dat zal voor het eerst bij de volwassenenliteratuur liggen.

"Tabac" vertelt het verhaal van een jonge vrouw en een oude man die met de trein naar het zuiden op weg zijn. Het is niet meteen duidelijk of ze op de vlucht zijn, dan wel op reis. Tijdens de reis vertelt de vrouw verhalen uit haar jeugd. Langzaam wordt duidelijk wat haar aan de man bindt en waarom ze samen zijn vertrokken.

Dendooven haalde haar inspiratie uit een krantenartikel van enkele jaren geleden. In Italië waren de lichamen van een man en een vrouw gevonden. Ze waren gestorven nadat ze giftige bloemblaadjes hadden gegeten. Niemand wist aanvankelijk wie ze waren. Toen de lichamen na lange tijd eindelijk geïdentificeerd werden, bleek het om 2 Vlamingen te gaan.

"Het moest eruit"

"Ik ben bang, want ik kan helemaal op mijn gezicht gaan", zegt Dendooven in "Culture club". "Maar het moest eruit." Als jeugdauteur en illustrator weet ze niet hoe haar overstap naar de volwassenenliteratuur zal worden onthaald. Het was een verhaal dat ze graag wou schrijven, alleen was het geen verhaal voor kinderen. Het gaat over de verpletterende verantwoordelijkheid van ouders, over vluchtelingen, over liefde in tijden van terreur. Ondanks de onzekerheid wil ze nog romans schrijven.

Voor de lay-out heeft Dendooven met haar man Gert Dooreman samengewerkt. Hij maakte niet alleen de cover, maar nam ook het binnenwerk voor zijn rekening. De verhaallijn die zich in het heden afspeelt, heeft een iets ander lettertype en een andere interlinie dan de verhalen die zich in het verleden afspelen. Het verschil is subtiel, maar herkenbaar.

Meer info op http://www.singeluitgeverijen.nl

Bron: Culture Club en vrtnws.be