Germain Pirlot: de Belg die de euro uitvond

21 december 2021
© VRT
Quizzers, onthoud deze naam. Geschiedenisleraar Germain Pirlot is de officiële ‘uitvinder’ van het woord ‘euro’. Alleen braaf een briefje naar de Commissievoorzitter sturen was ervoor nodig.

Economen in de jaren ’80 waren het er al lang over eens: één munt over heel Europa is een slim idee! Maar politiek lag dat natuurlijk heel gevoelig. Landen willen namelijk graag het hoofd van een koning en een president op zo’n biljet hebben staan. Dat straalt macht uit. En soevereiniteit. En de Duitse mark was toch zoveel meer waard dan de Belgische frank of de Griekse drachme? Dat zomaar afgeven, was lang niet evident. En toch gebeurde het.

Twee Belgen blijken cruciaal te zijn voor die euro, zo blijkt uit de podcast ‘Het Mirakel van Schuman’. Een van hen was Mark Eyskens, toenmalig minister van Buitenlandse Zaken. Maar er is nog ook die andere Belg: Germain Pirlot. De officiële ‘uitvinder’ van het woord euro. Alleen braaf een briefje naar de Commissievoorzitter met zijn suggestie sturen was ervoor nodig. “Een maand erna kreeg ik al een antwoord, waarin ik bedankt werd.” Het bleef bij dat bedankbriefje, Pirlot kreeg er geen geld voor, en geen oorkonde.

Een onvergetelijke anekdote aan de familie is wat Germain Pirlot overblijft. Staat wel mooi op zijn cv.

Luister naar de podcast 'Het Mirakel van Schuman':

Lijst van artikels

Ontdek ook andere Radio 1-podcasts: