Gert Van De Broeck: "Te goede sfeer in een groep kan nefast zijn voor de resultaten"

4 juni 2019
De federale politie gaat weer alcohol schenken tijdens recepties. Om de sociale cohesie te verbeteren, zo heet het. Hoe zorg je er voor dat mensen, die weinig meer delen dan een bureau, samenhangen, mekaar vertrouwen en mekaar versterken?

Hoe belangrijk is die sfeer in een groep eigenlijk? Gert Van De Broeck is coach van de Yellow Tigers, onze nationale vrouwenvolleybalploeg en professor aan de KUL. Van De Broeck maakt een opdeling tussen taakcohesie en sociale cohesie: "Het ene is de mate waarin mensen bereid zijn om samen te werken en taken op te nemen. En dat vind ik belangrijker dan de sociale cohesie op zich. Je moet geen dikke vrienden zijn met je collega's."

De kip of het ei

Als je te goed bevriend bent met je collega's, zou je wel eens minder kritisch en streng zijn voor elkaar, zegt Van De Broeck. Dat betekent niet dat zijn spelers niet overeen mogen komen, maar die goede verstandhouding heeft in de sport ook veel te maken met resultaten. Maar: "Het is de vraag van de kip of het ei. Komt er eerst het goede resultaat en dan de goede cohesie, of is het andersom?" Het ene versterkt het andere dus. 

Te veel sociale cohesie

Voor een coach is het vooral belangrijk hoe spelers omgaan met nederlagen en negatieve situaties. En daarin kan sociale cohesie dus verhinderend zijn. Van De Broeck: "Mensen tonen zich minder pro-actief en kritisch wanneer er te veel soiale cohesie is." En wanneer sociale cohesie op een artificiële manier wordt opgewekt, kan het al helemaal nefast zijn voor een groep, zegt Van De Broeck nog: "Bij een goeie en echte vriendschap worden correcties en kritiek aanvaard, maar wanneer vriendschap door middel van een teambuilding ontstaat, valt dat soort corrigerend gedrag weg."

Coachen op een constructieve manier

Wat werkt er dan wel? "Een heel duidelijke structuur, met een duidelijke afbakening van verantwoordelijkheden en rollen. En een klimaat waarin er gezorgd wordt dat mensen die verantwoordelijkheden ook opnemen. In dat klimaat moeten mensen elkaar dan coachen, op een constructieve manier."

Beluister het hele interview hieronder:

Radio 1 Select