Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Touché

Gert Voorjans over overproductie: herwaardeer wat je al hebt en niet alles moet van de andere kant van de wereld komen

zo 4 okt. - 2:07

Gert Voorjans is interieurarchitect en richtte onder andere al winkels van modeontwerper Dries Van Noten en een huis van Mick Jagger in. In 'Touché' sprak hij over de meubelwinkel van zijn ouders, de liefde, hard werken en de overproductie in onze maatschappij.
Gert Voorjans ©Marcel Lennartz

Gert Voorjans veilt volgende week heel zijn inboedel via Bernaerts in Antwerpen. Alles moet weg.  "Na 25 jaar verzamelen, wordt heel mijn huis leeggehaald. Ik kan niet wachten". En dat loslaten heeft te maken met het huidige maatschappijbeeld van de overproductie.

Herwaardeer wat je al hebt

“We zitten op een scharnierpunt”, begint Voorjans. “Binnen 20 jaar zal de maatschappij helemaal veranderd zijn, of we dat nu willen of niet. We zitten met een overproductie in deze maatschappij. Er is een teveel van alles, er wordt te veel gemaakt. Dus ik vind dat we moeten herwaarderen wat we al hebben en recupereren. Duurzaamheid is super belangrijk.”

"De handarbeid moet herwaardeerd worden tot die duurzaamheid er weer is”, vindt Voorjans. “Ik geloof veel meer dat we die richting moeten ingaan. Mijn woord momenteel is ‘glocal’. Je mag wel global geïnformeerd zijn, maar leef alsjeblieft local. Het hoeft allemaal niet van de andere kant van de wereld te komen.”

Laat mensen, bepaalde vaklui in je buurt de kans om hun vak uit te oefenen want anders gaat dat vakmanschap verloren”, gaat Voorjans verder. “En hoe meer we vakmensen hun ding laten doen, hoe betaalbaarder het allemaal wordt en hoe sneller we dat ‘elitaire’ eruit kunnen halen. We moeten deze massaproductie niet gaande houden. Want waarom doe je niet je hele leven met dezelfde spullen? Waarom moet je om de 5 jaar je hele interieur veranderen?”

Ik vind dat we een beetje meer moeten herwaarderen wat we al hebben en waar we zijn

— Gert Voorjans

Corona heeft ook de huizenmarkt door elkaar geschud. Mensen zijn nu vooral op zoek naar huizen met een tuin, bieden hoger dan de vraagprijs, willen grote terrassen of een appartement aan zee… “Ik denk dat dit een goede evolutie is”, zegt Voorjans. “Corona heeft er dan voor gezorgd dat we terug de voeten op de grond houden en meer thuis blijven. Want dat weglopen, steeds verder en verder, lijkt me niet zo goed. Dat zijn hele volksverhuizingen. Is dat wel allemaal nog realistisch? Ik merk dat mensen meer aan huis leven en waarderen en herwaarderen. En de prijzen die in de lucht gaan, dat zal zich wel weer normaliseren.”

Waar moeten we eigenlijk op letten als we een huis willen kopen? “Heel veel huizen zijn volledig fout georiënteerd en daar moet je wel rekening mee houden”, zegt Voorjans. “Hoe je leeft in de woning, hoe de eerste zon binnenkomt of je eetkamer meer aan de westkant maken zodat je een mooier ondergaande zon binnenkrijgt, kan een wereld van verschil betekenen.”

“Soms krijg je door één deur te openen en een andere te sluiten een totaal andere organisatie in je grondplan. Soms wonen mensen al jaren in een pand, roepen ze ons in, zeg ik maar twee kleine zaken en is dat huis helemaal veranderd. Je hebt dan een veel interessantere levenskwaliteit in dezelfde woning.”

Een conservatieve inrichting

We richten onze huizen ook ontzettend conservatief in: “Ik heb die meubels al heel lang door elkaar geschud. Ik heb nooit geloofd in de eettafel die in het midden staat met 6 stoelen errond. Die staat daar te niksen”, zegt Voorjans. “Ik zou zeggen; schuif die tafel tot aan het raam en dan kan je daar eens de krant lezen of werken. En als je er dan eens aan wil eten, schuif je de tafel maar terug naar het midden.”

“Ik heb ook nooit geloofd in die standaard meubelsets. Ik ben heel blij dat de nieuwe generatie daar niet meer mee bezig is. Er worden bijvoorbeeld andere stoelen of zelfs allemaal verschillende stoelen rond die tafel geplaatst.”

Thuiswerken op stiefmoederlijke wijze

Het thuiswerken wordt nog steeds gestimuleerd. En dat gebeurt ook veel te stiefmoederlijk, aldus Voorjans. “Als je dan toch veel thuis bent, neem dan die grote tafel om aan te werken. Als ik soms zie hoe mensen in een klein hoekje zitten te werken… Maar als je zelf niet een beetje meewerkt en er zelf de dynamiek niet inhoudt, dan kan je nooit een interieur creëren die functioneert. En zo’n grote eettafel kan voor veel meer dingen gebruikt worden. Ik vind dat we daarin te braaf zijn.”

Levende legende Mick Jagger

Gert Voorjans heeft ook al veel bekende koppen een nieuw interieur gegeven. Heel wat winkels van de wereldberoemde modeontwerper Dries Van Noten zijn al door Voorjans onder handen genomen. Maar ook voor een huis van Mick Jagger in Londen werd hij ingehuurd. “Een fantastische samenwerking”, noemt Voorjans het zelf.

“Ik had nooit durven dromen van een samenwerking met Mick Jagger. Het is een mijlpaal geweest in mijn leven.” Jagger kwam een winkel van Dries Van Noten binnen, zette zich in de zetel en zei: ‘De persoon die dit heeft gemaakt, zal mijn woning in Londen maken’. En zo geschiedde.

Ik was meer rock ’n roll dan Mick Jagger zelf

— Gert Voorjans

“Het was vooral heel boeiend om zijn andere verblijven in Europa te zien. In Frankrijk bijvoorbeeld. Dat was enorm verrassend. Al die verhalen die rond zo’n rockster hangt, stroken totaal niet met de realiteit. Hij leeft zo gezond en beweegt heel veel. Hij is ook heel rationeel. In de vergaderingen was ik meer rock ’n roll dan Mick Jagger zelf.”

Jagger zou gestudeerd hebben aan de universiteit en is heel mathematisch ingesteld. “Heel zijn carrière is bestudeerd en ze denken goed na over wanneer welk lied wordt gelost. Maar anders kan je ook niet al zo lang aan de top staan.”

“Nu is het Mick en jij bent Gert”

“Ik heb zijn huis heel atypisch ingericht”, gaat Voorjans verder. ‘Niet zoals je zou verwachten. Hij heeft zo veel huizen in de wereld en als hij in Londen is, wil hij ook echt het gevoel hebben dat hij daar is. In Frankrijk is zijn interieur heel Frans en in Engeland dan heel Engels met Engelse meubels. Ik wilde het zelf een beetje gekker maken, maar ze hebben echt voor een heel Engelse stijl gekozen. En het was een heel bijzondere ervaring natuurlijk.”

Hoe starstruck ben je bij zo een ontmoeting? “Daar is een hele hofhouding rond. Maar op een bepaald moment klapte Jagger in zijn handen en ging iedereen naar buiten. Dan zei hij: ‘Nu is het Mick en jij bent Gert.’ Het is vaak door de entourage dat het allemaal zo gewichtig wordt. Op de terugweg kreeg ik dan een berichtje met daarin ‘The project is yours’ en dan moet je toch even aan de kant met de auto om geen ongelukken te veroorzaken.”

Herbeluister hieronder Touché met Gert Voorjans:

Deel 1

Deel 2 

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet