Geslacht aanpassen op ID-kaart makkelijker

3 januari 2018
Vanaf vandaag wordt een nieuwe wet van kracht die het makkelijker maakt om het officiële geslacht op de identiteitskaart aan te passen. Er zijn geen attesten van dokters en psychiaters meer nodig en de persoon die een aanvraag tot geslachtswijziging doet, hoeft ook geen medische ingrepen meer te ondergaan.

Dankzij de nieuwe procedure kunnen mensen nu gewoon langsgaan bij het gemeentehuis om daar een aanvraag tot geslachtswijziging in te dienen. Daarna volgt een zogenoemde bedenktijd van drie maanden. Na die drie maanden mogen ze op het gemeentehuis hun aanvraag bevestigen en start een administratieve procedure om de geboorteakte aan te passen. De aanvragers krijgen dan een nieuw rijksregisternummer en een nieuwe identiteitskaart.

Transgender Marleen Hufkens staat vanmorgen al vroeg aan het gemeentehuis van Deurne. “Ik heb altijd tegen iedereen gezegd dat als de wet ooit wijzigt, ik de eerste aan het gemeentehuis zou staan”, zegt Marleen. “Ik heb woord gehouden.”

Voor Marleen is het erg belangrijk dat de “M” op haar identiteitskaart verdwijnt. “Ik kom regelmatig in situaties terecht, waar ik op geslacht beoordeeld wordt, zonder dat ik dat wil”, zegt Marleen. “Ze vragen bijvoorbeeld op het containerpark mijn identiteitskaart en maken dan de opmerking dat ik de volgende keer mijn man moet meebrengen. Het zou handiger zijn als het juist op mijn identiteitskaart zou staan. Het is buiten praktisch natuurlijk ook emotioneel voor mij.

Ik zal blij zijn als de “M” weg is want dat ben ik al jaren niet meer

Het grote verschil met vroeger is dat mensen die zich niet volledig willen laten aanpassen aan de geslachtsrol waarin ze willen leven, nu wel hun officiële geslacht en naam kunnen laten aanpassen. Bij çavaria verwachten ze dan ook dat er meer mensen van die mogelijkheid gebruik gaan maken.

Meer informatie is te vinden in een gedetailleerde brochure.