Vincent Van Quickenborne: "Snel rekeningen blokkeren in strijd tegen phishing"

27 maart 2021
Wekelijks gaat VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck in gesprek met een politicus die in de schijnwerpers staat of een cruciale rol speelt in de politiek. Een gesprek over politiek, maar tegelijk ook “weg van de Wetstraat”, met aandacht voor persoonlijke verhalen. Zaterdag was dat met minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Hij heeft het over de "paaspauze" om de stijgende coronacijfers tegen te gaan, de 'Pano'-reportage over phishing en de nood aan meer transparantie bij Justitie.

De strijd tegen phishing en cybercriminaliteit is een prioriteit voor Justitie, zegt Vincent Van Quickenborne, in een reactie op de 'Pano'-reportage van woensdag. Er wordt ruim 30 miljoen euro vrijgemaakt voor de politiediensten die cybercriminaliteit aanpakken. Het parket krijgt ook extra personeel voor cyberonderzoeken.

Vorig jaar werd er in totaal 34 miljoen euro gestolen via phishing. Ze sturen dan mails of sms'en waarin ze zich voordoen als bijvoorbeeld een bankmedewerker, om zo codes te stelen. Van Quickenborne wil dat banken informatie uitwisselen om snel rekeningen te kunnen blokkeren

Bekijk het gesprek met Vincent Van Quickenborne:

Lees ook: