Gestolen kinderen

22 juni 2013
Miguels rustige leven in een klein dorp niet ver van Salamanca verandert in één klap als hij op een dag een brief ontvangt van zijn tante. Zij draagt een geheim met zich mee dat te groot is om mee haar graf in te nemen: Miguel is geadopteerd.

Miguels ouders hebben hier nooit ook maar met een woord over gesproken. Samen met zijn vriend Álvaro, archeoloog en amateurhistoricus, probeert Miguel zijn geschiedenis te reconstrueren. Álvaro krijgt het vermoeden dat Miguel een van de ‘gestolen kinderen’ is. Langzaam ontdekt Miguel hoe een groot netwerk van Franco-aanhangers decennialang vele tienduizenden kinderen bij hun ouders heeft weggehaald. Zou hij daartoe behoren? Waarom zouden zijn ouders daaraan hebben meegewerkt? Hoe vindt hij ooit zijn biologische ouders terug?

Het waargebeurde verhaal van tienduizenden kinderen, verweven in een meeslepende roman Een inktzwarte bladzijde uit de Spaanse geschiedenis.

Minstens dertigduizend kinderen zijn bij hun ‘linkse’ ouders weggehaald, om ze ‘rechts’ te laten opgroeien en zo het Spaanse ‘ras’ te zuiveren. Pas eind 2010 is deze zaak voor het eerst door een openbaar aanklager in behandeling genomen. Tienduizenden mensen leven nog elke dag in onzekerheid.

Gerardo Soto y Koelemeijer schreef er een huiveringwekkende roman over: De gestolen kinderen