Gestoorde vorsten

12 januari 2019
Johanna de Waanzinnige was waanzinnig. George III, koning van Groot-Brittannië staat bekend als the mad King George. Keizerin Charlotte van Mexico werd geestesziek. De lijst gekke koningen is lang. Christiaan VII van Denemarken, Ludwig van Beieren, Ivan de verschrikkelijke, Charles VI van Frankrijk, Vlad de Spietser van Walachije, de Romeinse keizers Nero, Heliogabalus en Calligula, Sultan Ibrahim de Gek... we gaan het in Interne Keuken hebben over geesteszieke heersers en we gaan tijd tekor...

Om mezelf maar meteen te corrigeren: of Johanna de Waanzinnige werkelijk waanzinnig was, wordt tegenwoordig betwijfeld. Ze was nogal eigenzinnig en liep in de weg van ambitieuze mannen. Eigenlijk was zij de rechthebbende op de troon van Castilië. Haar opsluiten onder het mom van waanzin loste al die problemen op. Mogelijk was Johanna de Waanzinnige het slachtoffer van het politieke machtsspel en is het correcter om haar Johanna van Castilië te noemen.

Hoewel. Toen haar man, Filips de Schone, overleed, stortte ze in diepe rouw. (Tot daar niets abnormaal.) Het afscheid viel haar zwaar. (Begrijpelijk.) Ze liet haar dode echtgenoot balsemen. (Dat mag.) De kist met de dode Filips werd in haar slaapkamer gezet. (Oei.) Elke ochtend keek ze of Filips weer tot leven was gekomen. (Hij bleef dood.) Johanna maakte lange reizen door Europa en de dode Filips reisde mee...

Stilaan dringt de diagnose zich op. Gek. Tenzij dit allemaal roddels zijn en propaganda.

Of neem Nebukadnezar, koning van Babylon, bouwheer van de hangende tuinen, veroveraar van Jeruzalem en gesel van de Joden. Het bijbelboek Daniël vertelt dat Nebukadnezar zeven seizoenen lang met waanzin werd geslagen en geloofde dat hij een koe was. 

(31) Ik was nog maar net uitgesproken, of er klonk een stem uit de hemel: "Ik zeg u, koning Nebukadnezar, dat u vanaf dit moment geen koning meer zal zijn. (32) U zal bij de mensen worden weggejaagd en tussen de wilde dieren wonen. U zal gras eten als een koe en er zal zeven jaar voorbij gaan, totdat u toegeeft dat de Allerhoogste God de macht heeft over de koninkrijken van de mensen. Dat Hij de macht geeft aan wie Hij wil." (33) Op datzelfde moment gebeurde wat ik had gedroomd: ik werd bij de mensen weggejaagd, at gras als een koe en dronk van de dauw. Mijn haar werd zo lang als de veren van een arend en mijn nagels werden zo lang als de klauwen van een vogel.
Nebukadnezar, koning van Babylonië

Tegenwoordig wordt de aandoening waarbij men ervan overtuigd is een dier te zijn zooantrofie genoemd. We laten ons vertellen dat wie XTC gebruikt daar last van kan hebben. Boantrofie is een bijzondere vorm: de overtuiging een rund te zijn.

Patrick Allegaert, artistiek adviseur van het Museum Dr. Guislain, is gefascineerd door gestoorde vorsten. Hij zit aan de Interne Keukentafel.