Gevallen helden

13 maart 2019
HBO
Helden die van hun voetstuk vallen... daarover gaat het vandaag in De Wereld van Sofie. De aanleiding is uiteraard de druk bekeken en becommentarieerde documentaire “Leaving Neverland” over popster Michael Jackson, waarin 2 mannen getuigen dat ze als kind seksueel misbruikt zijn door de “king of pop”.

Niet dat daarmee zwart op wit bewezen is dat Michael Jackson effectief schuldig is, hij is nooit veroordeeld door een rechter, maar heel wat fans durven ondertussen hun hand niet meer in het vuur steken voor hun vroegere held. Voor Koen De Koker is dat anders, hij is een grote Michael Jackson-fan voor wie het ondenkbaar is dat de zanger ook maar een vlieg kwaad heeft gedaan. Een reportage door Lotte De Caluwé. Met sociaal psycholoog Alain Van Hiel bekijken we welke mechanismen er voor zorgen dat we onze helden moeilijk af vallen.

Voor Amnesty International viel mensenrechtenactiviste Aung San Suu Kyi op een gegeven moment van haar voetstuk, ze besloten haar belangrijke eretitel “gewetensambassadeur” weer in te trekken. Een gesprek met woordvoerder Lore Van Welden.

Reporter Ward Bogaert trok naar gewezen wereldkampioen mountainbike Filip Meirhaeghe die op een gegeven moment betrapt werd op het gebruik van verboden middelen. Hoe voelt het om op een gegeven moment van je voetstuk te tuimelen? Hoe ga je daarna weer verder?

Als je je held mag gaan interviewen, zijn de verwachtingen meestal hooggespannen. Maar journalist Joël De Ceulaer had een bijzonder onaangename ervaring met zijn - tot dan toe - grote held Lou Reed.

Jimmy Swaggart was in de jaren 80 zowat even bekend in Amerika als Michael Jackson. Hij was een immens populaire TV-evangelist die zowat het morele kompas was van Amerika. Tot hij zelf op betrapt werd op zaken waar hij hevig tegen tekeer ging in zijn preken, vertelt Vincent Byloo.