Geweld escaleert in Hongkong, Vlaamse universiteiten halen studenten terug naar België

14 november 2019
AFP or licensors
De KU Leuven gaat zeventien studenten terughalen die op uitwisseling waren in Hong Kong. Ook de UGent haalt drie, en de UAntwerpen vier studenten terug. De beslissing komt er nu er voor de vierde dag op rij deze week erg gewelddadige protesten in Hongkong zijn. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Hongkong ook aangepast.

Sinds maandag escaleert het geweld tijdens de betogingen. De manifestanten, vaak studenten, hebben barricades opgeworpen voor verschillende universiteiten. Ze verzamelen er voedsel, stenen, en zelfgemaakte wapens zoals molotovcocktails om de politie mee te lijf te gaan. Ook wapenen de betogers zich met pijl en boog.

De politie is massaal aanwezig en zet ook traangas in. Scholen zijn gesloten en ook veel universiteiten hebben hun lessen voor de rest van het semester opgeschort.

Belgische studenten teruggehaald

Daarom heeft de KU Leuven beslist om zeventien studenten die in Hongkong op uitwisseling waren, terug te halen. De studenten zijn wel niet in acuut gevaar, zegt de persdienst van de KU Leuven. Ook de UGent en de UAntwerpen halen respectievelijk drie en vier studenten die momenteel op uitwisseling zijn in Hongkong terug naar België.

Peter Lievens, vicerector Internationaal Beleid van de KU Leuven in De Wereld Vandaag: "Nu de universiteiten in Hong Kong beslist hebben om alle lessen te schrappen, is er voor onze studenten geen enkele reden meer om nog in Hong Kong te blijven", vertelt hij.

"Hoewel we zeker wel wat bezorgde telefoontjes hebben gekregen van vrienden en familieleden van onze studenten in Hong Kong, was er tot nu toe geen reden tot ongerustheid. We werden steeds goed op de hoogte gehouden door de lokale instanties."

Maar wat voor gevolgen zal het terughalen van de studenten hebben op hun studies? "Er is al overlegd om alle lessen verder online aan te bieden en hetzelfde zullen we doen voor de examens", vertelt vicerector Lievens.

Protest duurt al maanden

Het protest in Hongkong, dat deel van China is maar een autonome status heeft, duurt nu al vijf maanden. Het begon na de invoering van een nieuwe wet, die uitlevering van burgers uit Hongkong aan China makkelijker zou maken.

De wet werd weer ingetrokken, maar dat kon de onrust niet bezweren. Het protest is nu een bredere schreeuw om meer democratie en onderzoek naar politiegeweld.

Bron: VRT NWS en De Wereld Vandaag

 

Beluister het volledige interview:

Lees meer: