Gewichtenvestjes voor kinderen met ADHD

24 januari 2018
In een 200-tal Duitse scholen moeten hyperactieve kinderen tegenwoordig met zand gevulde vesten dragen. Leerlingen die de tot 6 kilogram zware vesten dragen, tonen “opmerkelijke gedragsveranderingen”, zeggen voorstanders. Kinderen met ADHD zouden er rustiger van worden.

Zoals een knuffel

“Het is zeker niet de bedoeling om de kinderen te immobiliseren of in hun bewegingsvrijheid te beperken” reageert Marten Bosch van Senso-Care in Nieuwe Feiten. Zijn bedrijf ontwikkelt ook dergelijke jassen, maar niet voor de Duitse scholen waarvan sprake in de nieuwsberichten. “Met het vest heeft het kind evenveel bewegingsvrijheid als anders, maar het drukgevoel biedt een kind meer rust, waardoor het uit zichzelf rustiger wordt.” Dit fenomeen heet “diepe druk” of “tastdruk”:

Vergelijk het gevoel met een stevige knuffel die je van iemand krijgt.

De gewichtenvesten bevatten zandzakjes aan de binnenkant, en zien eruit als een wat stoerdere bodywarmer. Ze zijn beschikbaar tot 6 kilogram, maar dan gaat het over maten voor volwassenen. Kinderen dragen lichtere modellen.

De "zandjassen" kwamen deze week opnieuw onder de aandacht door het project in de Duitse scholen, maar ze werden 18 jaar geleden al in Nederland geïntroduceerd door Senso-Care. Eerder waren er ook al gelijkaardige modellen op de markt. 

Ook in België

Ook in België kent men ze al. Zo gebruikt Hanne Van Eeckhout ze ook bij een aantal kindjes in "De Parel", een buitengewone basisschool in Roeselare. “We gebruiken ze voor kinderen met ADHD in combinatie met prikkelverwerkingsproblemen.”

“Soms werkt het, soms niet” zegt ze. “Het is heel afhankelijk van kind tot kind. Je moet kijken naar het volledig sensorisch functioneren van een kind.” Zelf vindt ze de vestjes heel bruikbaar, maar ziet ze het zeker niet als een alternatief voor een knuffel.

Lees ook: