"Gewoon ademen kan al schadelijk zijn"

26 mei 2016
Garcia Saldaña
Maandag werd het Thaise eiland Koch Tachai gesloten. Voor... iedereen. Het eiland ziet af door het massatoerisme. Je denkt dus best even na voor je een reis boekt naar een toeristische trekpleister. Je wil toch niet verantwoordelijk zijn voor de vernietiging ervan?Ook de Galapagoseilanden of de Australische Ayers Rock zijn plaatsen waar je beter niet heen reist.

Ook de Galapagoseilanden of de Australische Ayers Rock zijn plaatsen waar je beter niet heen reist.

Kunnen we nog op reis gaan zonder schuldgevoel? Dat vragen we aan Dominique Vanneste, hoogleraar geografie en toerisme aan de KU Leuven.

Zij die toegelaten hebben dat al die toeristen zomaar toegang hadden tot het eiland, zijn even schuldig

Wat doen de toeristen zo fout? Gewoon met te veel zijn, of de plek écht opzettelijk beschadigen? Dominique Vanneste: "Gewoon ademen kan al schadelijk zijn voor een bepaalde plek."

Maar we kunnen ook iets aan ons gedrag doen, vindt ze. "Eigenlijk zou het er bij ons ingebakken moeten zijn om de paden te volgen die voor ons gemaakt zijn.". Dus... het ligt toch wel een beetje aan onszelf. Dominique vindt dat we toch méér moeten nadenken over de gevolgen van onze uitstapjes. 

Citytrips zijn duurzaam, maar langeafstandsvluchten laten een enorme ecologische voetafdruk achter. Daar mogen we ons best schuldig over voelen