Gewoon wonen is passé

16 april 2015
Samenwoonprojecten, kangoeroewoningen, misschien binnenkort zelfs paalwonen in de Westhoek; de Belgen zijn duidelijk op zoek naar nieuwe vormen van duurzaam wonen.

 

 

 

 

Alternatieve woonvormen schieten als paddestoelen uit de grond: zelfs bejaarden zouden binnenkort in een container in uw achtertuin kunnen wonen, als het aan de Vlaamse overheid ligt. Reporter Thomas Morlion, zelf niet bepaald een grootgrondbezitter, ging eens kijken naar écht alternatieve vormen van wonen. 

 

Maandag 13 april: het woonwagenwonen

In Gelrode bij Aarschot staan 7 woonwagens van de familie Schmidt. Kristina Schmidt woont al 30 jaar in één van die wagens.
 

Dinsdag 14 april: wonen om kraak te voorkomen: anti-kraak

Het kan ook anders: een leegstaand pand bewonen, bijvoorbeeld. Klinkt als kraken, maar is helemaal legaal. Vastgoedkantoren zoals Camelot, Lancelot of Entrakt bieden leegstaande panden aan voor een prikje, net om het kraken tegen te gaan. Bert Dedoncker woont in zo'n pand. In een kasteel dan nog: Kasteel Ter Rijst in Heikruis.
 

Woensdag 15 april: wonen in een kraakpand

Als je antikraak hebt, dan heb je natuurlijk ook het kraken zelf. Een woonvorm die men al lang probeert te bestrijden, niet altijd even succesvol.

Wij gingen eens kijken waar Steven De Poorter woont. Hij kraakt Het Landhuis, een leegstaand pand in Gent.

Meer info over wat ze in dat gekraakte Landhuis zoal doen, vind je op warmoezeniers.be


Donderdag 16 april: cohousing

Vandaag belandt onze reporter Thomas in Wolvertem, bij Mia Vrancken. Mia heeft samen met haar man de coöperatieve 'De Okelaar' opgericht. De Okelaar bouwt een oud klooster om tot 18 wooneenheden waar verschillende gezinnen samen leven. 'Cohousing' heet dat met een duur Engels woord.

Meer info over het cohousingproject vind je op www.okelaar.be