"Geen enkele baby, peuter of kleuter hoort thuis in een instelling"

11 december 2017
Vlaams parlementslid van N-VA Lorin Parys wil gezinshuizen invoeren voor jonge kinderen voor wie moeilijk pleegouders te vinden zijn. Dat is kleinschalige opvang tot 4 kinderen, bij pleegouders die daarvoor opgeleid zijn en een loon ontvangen.

Vorig jaar woonden zo'n 900 kinderen jonger dan zes jaar in een jeugdinstelling. "Geen enkele baby, peuter of kleuter hoort daar thuis", zegt Lorin Van Parys in De Ochtend. "want op die leeftijd is een veilige hechting noodzakelijk voor de ontwikkeling van de hersenen en dat kan niet in een voorziening waar personeel werkt in een dienstroostersysteem. Daardoor dreigt ontwikkelingsachterstand en psychologische problemen later."

Gezinshuizen zouden hier een oplossing kunnen bieden. Dat bestaat al in Nederland. Het is een kleinschalige vorm van opvang waarbij twee zaken gecombineerd worden: de warmte van een gezin en de professionaliteit van jeugdhulpverlener. Een pleegouder of twee pleegouders vangen er tot 4 kinderen op. "En dan mikken we vooral op die specifieke groep voor wie het extra moeilijk is om pleegouders te vinden, zoals kinderen met een beperking of broertjes en zusjes die zo kunnen samenwonen."

Bron: vrtnws.be

Beluister het interview met Lorin Parys: