Gezocht: 200 burgers die onze Belgische gevangenissen controleren

25 juli 2019
De Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen zoekt nog ongeveer 200 burgers om onze Belgische gevangenissen te controleren. Dat schrijft De Morgen. De burgers zullen moeten zetelen in een commissie van toezicht, om bijvoorbeeld de klachten van gevangenen te bekijken. En zowat iedereen komt voor de job in aanmerking.

Een interessante vacature voor wie nood heeft aan een nieuwe uitdaging: controleur van onze Belgische gevangenissen. Al zo'n 200 burgers werden geselecteerd voor de job, maar de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen zoekt er nog eens zoveel, om alle 35 commissies van toezicht in onze 35 Belgische gevangenissen gevuld te krijgen.

Tot nu toe bestonden die commissies enkel uit internen, maar vanaf september wordt dat toezicht voor een deels ook extern. De reden? Europa heeft ons land al meermaals op de vingers getikt voor het feit dat justitie in ons land zichzelf controleert.

"De burgers moeten helpen toezien op het feit dat de rechten van gedetineerden gewaarborgd blijven," verduidelijkt Ralf Bas van de Centrale Toezichtsraad. "Dat kunnen ze doen door de gevangenissen te bezoeken en de klachten van gedetineerden te bekijken. Het gaat dan bijvoorbeeld om problemen die ze meemaken, of beslissingen die over hen genomen zijn."

Vanaf 1 september gaan de burgers aan de slag. "Zij krijgen een juridische vorming en ook praktische hulp bij hoe zich te bewegen in een gevangenis."

Komt jij in aanmerking?

De kans dat je in aanmerking komt voor de vacature is vrij groot. Zowat iedereen maakt kans om de job in te vullen.

De burgers die we zoeken moeten een goede doorsnede voorstellen van onze samenleving

zegt Ralf Bas. "Mannen, vrouwen, studenten, ouderen, mensen met een allochtone achtergrond,... werkelijk iedereen." Vereiste is wel dat u meerderjarig bent en - logischerwijze - geïnteresserd bent.

Al is het ook noodzakelijk om bij de aanvraag een uittreksel uit het strafregister voor te leggen. "Er wordt dan geval per geval bekeken wie toegelaten wordt." En ook bepaalde ambtenaren - die bijvoorbeeld al in het penitentiaire circuit werken - komen niet in aanmerking. Als je de job krijgt - vrijwilligerswerk voor alle duidelijkheid - zal je moeten rekenen op zo'n twee dagen werk per maand.

Luister naar Ralf Bas, Centrale Toezichtsraad van het Gevangeniswezen

Bron: vrtnws.be en De ochtend