Gezocht: deelnemers aan medische proeven

6 november 2015
De winter komt eraan en dus ook de griep. Om het beestje te snel af te zijn, nemen nogal wat mensen een griepvaccin, maar we staan er niet altijd bij stil dat die vaccins eerst moeten uitgetest worden. En daar zijn menselijke proefpersonen voor nodig. Heb jij al deelgenomen aan medische proeven?

Elk medicijn dat op de markt komt, moet eerst uitgebreid getest worden. Ook op mensen, uiteraard. Dikwijls zijn dat vrijwilligers.

Strenge Belgische wetgeving heeft het aantal proeven de voorbije jaren doen dalen. Een nieuwe Europese verordening zal de regels voor alle Europese landen harmoniseren, waardoor bedrijven vlotter en op internationaal niveau medicatie kunnen testen.
 
Het blijkt ondertussen nog steeds moeilijk om medicatie voor kinderen goed te kunnen uittesten, signaleerde onlangs het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg. Tachtig procent van de medicatie voor kinderen is alleen op volwassenen uitgetest. 

De redenen waarom mensen deelnemen aan medische proeven, zijn zeer divers. De ene doet het om de mensheid een dienst te bewijzen, de andere om een centje bij te verdienen. Maar het belang van die proeven mogen niet onderschat worden, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme.

Elk soort medicatie die we nu hebben is dankzij de inzet van vrijwilligers. Als dat stopt, stopt de innovatieve geneeskunde.

 

Er mag geen geldgewin aan medische proever te pas komen voor de vrijwilligers. De basisintentie moet dus altruïsme zijn.

 

REAGEER

Heb je al eens deelgenomen aan medische proeven? Wat voor proeven waren het? 

Heb je goede ervaringen met medische proeven? Waarom deed je eraan mee?

Over enkele dagen gaan we er dieper op in!

Herbeluister hier de discussie in Hautekiet:

Foto © Getty Images