Gezocht door griepepidemie: vervangleerkrachten in de steden

30 januari 2017
Door de griepepidemie kampen verschillende basisscholen in de grote steden met een prangend lerarentekort. Uit cijfers van de VDAB blijkt dat het aantal (tijdelijke) vacatures voor leerkrachten piekt, maar ongeveer de helft daarvan raakt niet ingevuld. Onder meer in Antwerpen is het tekort in sommige scholen nijpend.

Tijdens de grieppiek in de wintermaanden zoeken veel scholen tijdelijk extra werkkrachten. Dit jaar blijkt het niet zo evident om die te vinden. Daarom moeten scholen creatief uit de hoek komen: sommige klassen krijgen tijdelijk samen les, in andere nemen zorgleerkrachten even de taken over. Bepaalde lagere scholen schakelen bevriende leerkrachten in die eigenlijk lesgeven in het secundair, of kleuterleidsters nemen voor enkele dagen de klas van een collega in het lager over.

"Klas kan niet zonder leerkracht"

Ingrid Dessoy, verantwoordelijk voor het personeelsbeleid in een twintigtal Antwerpse scholen, bevestigt het probleem in haar regio. "Er is een tekort aan leerkrachten die vervangingen kunnen doen of werkloos zijn. In een normaal bedrijf wordt een werknemer met griep niet vervangen, maar je kan moeilijk een klas een hele week zonder leerkracht laten staan."

"Een directeur die plots hoort dat vier leerkrachten tegelijk uitvallen door de griep, zit met de handen in het haar. Vaak gaan ze zelfs niet meer op zoek naar tijdelijke vervanging, omdat ze weten hoe moeilijk het is om die op korte termijn te vinden", zegt Dessoy. "De reserves raken uitgeput. In sommige scholen lopen ze echt op de toppen van hun tenen."

Lees meer op deredactie.be

 

Radio 1 Select