Gezocht: ideeën voor een meer menselijke economie

7 september 2016
"Onze economie draait op vastgeroeste patronen en alles draait om het maken van zoveel mogelijk winst." Akkoord, de stelling is in sommige gevallen wat kort door de bocht maar écht ver van de realiteit is het nu ook weer niet. Enkele 'Changemakers' willen daar verandering in brengen. Canvas laat ze vanaf woensdag aan het woord. Hautekiet gaat samen met hen en met jou op zoek naar ideeën om de economie meer menselijk te maken.

Changemakers is een nieuwe reeks op Canvas, over mensen die het verschil willen maken. In de eerste aflevering komt de Amerikaanse fysicus en econoom Will Ruddick aan het woord.

Ruddick woont in Kenia en heeft er in enkele sloppenwijken een complementaire munt ingevoerd. Zo kunnen de mensen er handel drijven op momenten dat ze geen geld hebben. Een enorme stap vooruit in de strijd tegen armoede en ongelijkheid, maar een bedreiging voor de banken, die net veel winst maken met het creëren van geld. Het is een concreet idee om de economie meer menselijk te maken.

 

Oproep

  • Heb jij ideeën om mens en samenleving centraal te stellen in de economie? Zonder daarom per definitie het belang van winst te gaan onderschatten?

Wil je anoniem iets kwijt of mogen wij je bellen tijdens onze uitzending? Mail je reactie (met je telefoonnummer) naar hautekiet@radio1.be.

Radio 1 Select