Gezocht: initiatieven die pendelaars uit de wagen moeten halen in ruil voor een beloning

21 september 2017
Jaar na jaar staan er meer files op de Belgische wegen. Ook buiten de klassieke spitsuren staan we steeds vaker in de file, bleek begin deze maand nog uit de filebarometer van Touring Mobilis.

Als meer mensen vaker voor de fiets zouden kiezen, dan zou de filedruk gevoelig kunnen dalen. 89% van de Vlaamse gezinnen bezit minstens één fiets. 30% van de Vlamingen woont op minder dan 5 kilometer van het werk, toch kiest maar 15% van de Vlamingen om met de fiets naar het werk te gaan -in steden als Antwerpen en Gent is dat een kwart.

Een mentaliteitswijziging is nodig om de filedruk te doen dalen. En daarom organiseert het Netwerk Duurzame Mobiliteit elk jaar een car free day tijdens de week van de mobiliteit. De dag moet ons doen stilstaan bij ons verplaatsingsgedrag en ons laten proeven van de alternatieven.

Veel mensen hebben ook een financieel zetje nodig om hun gedrag aan te passen, blijkt uit allerlei proefprojecten. In Antwerpen loopt sinds begin deze maand het project Spitsmijden. Werknemers die in Antwerpen wonen of werken en die normaal tijdens de spits door de werfzone rond de Leien rijden, kunnen een beloning krijgen als ze kiezen voor een alternatief. Op twee weken tijd werd de spits al 928 keer vermeden door 515 werknemers. Het project wordt wegens succes verlengd.

Ook veel werkgevers dan moeite om hun werknemers te belonen als ze op een duurzame manier naar het werk te komen. Hoewel een fietsvergoeding niet verplicht is, geven de meeste werkgevers €0,23/kilometer ( = het belastingvrije bedrag). Uit een recente studie van het VBO blijkt dat werkgevers klaar zijn om een mobiliteitsshift te maken, maar dat werknemers absoluut nog niet klaar zijn om hun bedrijfswagen.

Reageer

  • Ken jij initiatieven die pendelaars uit hun auto moeten krijgen in ruil voor een beloning? Wat vind je van die initiatieven?
  • Heb je zelf onlangs beslist om je wagen aan de kant te laten om op een andere manier naar het werk te gaan? Werd je daar op een of andere manier voor beloond?