Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Gezocht: vrouwelijke proefpersonen voor onderzoek

di 30 jan. - 11:03

Uit onderzoek blijkt dat veertig procent van de vrouwen ooit 'last' heeft van een verlaagd libido. Maar voor hen is er goed nieuws. Julie Bakker, onderzoeker aan de Universiteit van Luik, heeft bijna een oplossing beet: een lustmedicijn voor vrouwen. Ze mag haar onderzoek verder zetten op mensen, dus zoekt ze proefpersonen.
© Belga

De sleutel in het onderzoek van Julie Bakker is mogelijk het hormoon kisspeptine: "mannen hebben dat hormoon ook, maar het komt veel meer voor bij vrouwen. Het stimuleert bijvoorbeeld de ovulatie en de fertiliteit."

In sommige gevallen is er met zekerheid een link met hormonen. "Het aantal vrouwen dat over een verlaagd libido klaagt, neemt na de menopauze toe, maar er is ook een groep vrouwen die klagen, maar waar op zich niets mis mee is." 

Geen pil

Het medicijn dat Bakker hoopt te ontwikkelen is geen pil zoals bij mannen. Vrouwen krijgen een injectie met het hormoon kisspeptine om zo het libido te stimuleren op geestelijk niveau.

"Vrouwen met een laag libido krijgen vandaag testosteron toegediend, dat leidt vaak tot bijwerkingen. Daarom was ik op zoek naar een nieuwe therapie, zonder die bijwerkingen. Dat meen ik nu gevonden te hebben in het hormoon kisspeptine", zegt professor Bakker.

Na tests bij muizen, die veelbelovend waren, mag Bakker het hormoon nu testen op mensen. Daarom is ze op zoek naar vrouwen met een laag libido. Niet alleen vrouwen in de menopauze, maar ook twintigers en dertigers met een lage seksdrive.

Vrouwen met een laag libido krijgen vandaag testosteron toegediend, dat leidt vaak tot bijwerkingen. Daarom was ik op zoek naar een nieuwe therapie, zonder die bijwerkingen.

Voor het onderzoek krijgen vrouwen krijgen een injectie met kisspeptine in de arm. Terwijl ze naar romantische plaatjes kijken, zal professor Bakker met een MRI-scan kijken naar de hersenactiviteit.

Professor Bakker benadrukt dat het nog om een wetenschappelijk onderzoek gaat. Het zal overigens nog enkele jaren duren vooraleer de kisspeptine-injectie op de markt komt. "Vrouwen moeten ook weten dat een injectie met kisspeptine slechts tijdelijk werkt. Daarna moeten opnieuw hormonen worden toegediend om het libido te doen stijgen."

Bron: vrtnws.be en Nieuwe Feiten

Heb je interesse of wil je meer informatie over het onderzoek?

Contacteer Julie Bakker via jbakker@uliege.be  

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet