“Gezond eten is stap één”

20 januari 2019
In Kortrijk vindt de fietsbeurs Velofollies plaats, daarin kunnen fietsliefhebbers terecht voor alles wat te maken heeft met hun hobby. Sportvoeding is een belangrijk deel van de markt.

Het wielerseizoen komt voorzichtig weer op gang, en veel mensen halen de fiets van stal. “Als je vertrekt voor een lange rit, dan moet je voldoende brandstof hebben”, vertelt sportvoedingsspecialiste Audrey Baguet. “Daarom moet je koolhydraten innemen. Via wit brood met confituur bijvoorbeeld, of een banaan. Let wel op met te vetrijk voedsel. Dan kan je maagklachten krijgen.”

Meer en meer wielertoeristen nemen gels mee op hun tocht. “Vochtinname is belangrijk. En dat kan je inderdaad opnemen via een gel, of een sportdrank. Na de rit kan je een recovery shake drinken.”

Kan je het effect van gels niet halen uit gewone gezonde voeding? “Die gels zijn natuurlijk een stuk gemakkelijker om mee te nemen op de fiets. Maar je moet inderdaad onder aan de ladder beginnen, door gezond te eten. Dat is stap één.”

Sommige wielertoeristen gebruiken ook supplementen. Die zorgen voor meer explosiviteit, of minder verzuring. “Ook veel recreatieve sporters gebruiken die. Maar dat zijn mensen die wel al kennis van zaken hebben.”

Heeft de gewone recreatieve sporter dat allemaal nodig, volgens Baguet? “Toch wel, je moet letten op wat je lichaam nodig heeft, let op de gels, de juiste drank.”

Herbeluister het interview 

Lees ook: