Gezonde zelfstoef kan je carrière een boost geven!

8 januari 2021
© (Unsplash)
Jezelf bestoefen, dat doe je niet. Dat vinden wij, bescheiden Vlamingen, toch. Maar stinkt eigen lof ook op de werkvloer? Of gooien we beter onomwonden onze talenten op tafel bij een sollicitatie bijvoorbeeld? ‘De Wereld van Sofie’ vroeg het aan Katleen De Stobbeleir, professor Leadership en Human Rescourses Managment aan de Vlerick Business School. Zij legt uit hoe efficiënte zelfstoef van pas kan komen in je carrière.

Verdoken zelfstoef werkt niet

"Vlamingen bewieroken zichzelf niet snel, ook niet op de werkvloer", zegt Katleen De Stobbeleir. “Als we het toch doen, doen we het eerder verdoken. Dat is typisch ‘humblebrag’, dat verschillende vormen kan aannemen. Je kan zelfstoef verpakken in een klaagzang, als je bijvoorbeeld zegt dat je het heel vervelend vindt om drie diploma’s te hebben. Of je zegt bij een sollictatie dat je best wel perfectionistisch bent. Dan bestoef je jezelf ook op een verdoken manier. Maar die twee tactieken werken dus niet.”

Je moet je competenties zelf in de verf te zetten, niemand zal dat voor jou doen

"Toch komt zelfstoef van pas op de werkvloer", zegt De Stobbeleire. “Het is heel belangrijk om je competenties in de verf te zetten. Niemand zal dat voor jou doen. In veel bedrijven blijft waardevol potentiëel onbenut net omdat werknemers te weinig over hun talenten praten. We denken te snel dat onze prestaties wel voor zich spreken. Da's het typische Assepoester-syndroom. Wacht niet zoals Assepoester op haar prins op het witte paard. Ga er niet van uit dat je baas je talenten wel zal zien.”

Authentiek blijven is de boodschap

Hoe doe je dan aan zelfstoef zonder een slechte indruk te maken, hoe doseer je dat? “Probeer vooral authentiek te blijven. Dat humblebrag is uit den boze. Zeg gewoon onomwonden waar je goed in bent. Zet ook anderen in de kijker en ga niet alleen met de pluimen lopen. Geef je collega's ook een complimentje. Onderbouw je zelfstoef met meetbare en objectieve feiten. Dan ben je al een heel eind op weg om jezelf constructief aan te prijzen”.

Zelfstoef en bescheidenheid kunnen hand in hand gaan

Zelfstoef en bescheidenheid kunnen ook perfect hand in hand gaan volgens De Stobbeleir. “Benadruk je talenten maar leg tegelijk genoeg bescheidenheid aan de dag. Dan hoef je niet te vrezen dat je een slechte indruk maakt."

Toch pakt niet iedereen even vlot uit met zijn talenten. Bedrijven zouden daar tijd en ruimte voor moeten maken. En momenten organiseren waar collega's elkaar kunnen bewieroken. "Dat is vaak comfortabeler dan jezelf te bestoefen”, besluit De Stobbeleir.

Beluister het gesprek met Katleen De Stobbeleir in 'De Wereld van Sofie':