Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Gezondheids- en welzijnseconoom Lieven Annemans pleit voor een terugkeer van het gezond verstand

wo 26 aug. - 8:41

"Zijn we niet al een tijdje aan het ontsporen? Staren we ons niet al te blind op het virus?" schreef gezondheids- en welzijnseconoom Lieven Annemans in een opiniestuk op VRT NWS. In 'De Ochtend' ging hij er dieper op in. "Het komt er bijna op neer dat men naar 0% risico wil evolueren. Dat is onmogelijk en onmenselijk."
Lieven Annemans

Staren we ons niet te veel blind op het virus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt? "De manier waarop we met het virus omgaan, moet geen stinkend boeltje en smakeloze show worden", schrijft Lieven Annemans in een opiniestuk op vrtnws.be. "Iedereen heeft recht op werk, onderwijs, cultuur, ontspanning, menselijk contact en op goede gezondheidszorg."

"Onmogelijk en onmenselijk"

"Voor alle duidelijkheid: de lockdown begin maart was wel nodig" licht Lieven Annemans verder toe in 'De Ochtend'. "Het virus was een grote onbekende, we moesten de capaciteit van de ziekenhuizen beschermen. Maar vandaag zien we dat de balans echt aan het overslaan is. Het komt er bijna op neer dat men naar 0% risico wil evolueren, dat geen enkel risico nog aanvaardbaar is.  Dat is natuurlijk onmogelijk, en dat is ook onmenselijk."

Het komt er bijna op neer dat men naar 0% risico wil evolueren.

"Elk jaar zijn er 6000 ziekenhuisopnames voor longontstekingen. Stel je voor dat je elke dag in het nieuws gaat zeggen hoeveel ziekenhuisopnames er de voorbije week waren voor longontstekingen? Dat zou niet veel zin hebben. En als je naar 0% risico zou willen evolueren, zou je heel je leven maskers moeten dragen en heel je leven afstand moeten houden, want er is altijd wel ergens een infectie achter de hoek die je kan treffen en waarvan je kan overlijden." Uiteraard moeten we situaties zoals in maart vermijden, zegt Annemans. "Maar nu weten we veel meer van het virus." 

"Men geeft niet de juiste cijfers"

Een goede handhygiëne, afstand bewaren, een mondmasker dragen wanneer je de afstand niet kan garanderen,... dat vindt Annemans allemaal prima. "Maar de maatregelen gaan er op een bepaald moment los over (bijvoorbeeld wanneer je een mondmasker moet dragen in een verlaten straat of bos, zegt hij in zijn opiniestuk). En ook de informatie is vaak fout: men geeft niet de juiste cijfers. Men geeft het aantal bevestigde besmettingen, maar men vergeet er altijd bij te zeggen dat dat niet correct is, en dat dat in werkelijkheid een groter aantal is. In het begin van de crisis mocht je dat aantal bevestigde gevallen maal 20 doen, nu moet je dat maal 2 of maal 3 doen."

Berbeluister het gesprek met Lieven Annemans in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet