'Ghostbusters'-regisseur Ivan Reitman (75) overleden

14 februari 2022
© Lance Grandahl
Ivan Reitman, de Amerikaanse regisseur van onder meer 'Ghostbusters' 1 en 2 is overleden. Hij werd 75. Reitman overleed zaterdagnacht thuis in Montecito, in Californië. Naast 'Ghostbusters' maakte hij in de jaren '80 en '90 nog meer populaire films zoals 'Twins' en 'Kindergarten Cop'.

Beluister het gesprek met Jan Verheyen in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Ivan Reitman werd net na de Tweede Wereldoorlog geboren in Tsjechoslowakije. In de jaren '50 verhuisde zijn gezin naar Canada. Daar studeerde hij muziek en drama en regisseerde hij tijdens zijn studies al enkele korte films. Door een familielid in Toronto leerde Reitman de kneepjes van de showbizz kennen. Hij begon een poppentheater, entertainde op zomerkampen en speelde in een muziekfolkgroep.

Succesvolle komedies 

Tegen het einde van de jaren '70 werd hij bekend als de producent en regisseur van verschillende succesvolle komedies. In 1978 kon Reitman in Hollywood doorbreken met de culfilm 'Animal House' met onder meer John Belushi in de hoofdrol. Niet veel later maakte hij met Bill Murray 'Meatballs', oorlogskomedie 'Stripes' en zijn bekendste 'Ghostbusters'. Paul Feig, die in 2016 de reboot van 'Ghostbusters' regisseerde, tweette dat hij in shock was toen hij hoorde dat Reitman overleden is.

Reitman werkte veel samen met Arnold Schwarzenegger. Dat begon onder meer in zijn eerste grote komedie 'Twins'. Nadien dook Schwarzenegger nog in twee films van Reitman op. Een keer als undercover-agent in 'Kindergarten Cop' en een andere keer als gynaecoloog in 'Junior'.

"Hij was in de jaren 80 de perfecte regisseur voor wat toen de 'high concept movies' genoemd werden. Dat zijn films die je met slechts één gimmick verkocht kon krijgen", vertelt regisseur Jan Verheyen.

Zo vader, zo zoon

Ivan Reitman is de vader van filmmaker Jason Reitman. Die nam de fakkel over van z'n vader en regisseerde de sequel 'Ghostbusters: afterlife' die vorig jaar in de bioscopen verscheen. Jason was zeven toen vader Ivan aan zijn eerste film werkte en dat liet een diepe indruk op de kleine Jason na.

Reitman stierf afgelopen zaterdagnacht in zijn huis in Montecito in Californië. Hij werd 75. "Onze familie rouwt om het onverwachte verlies van een echtgenoot, vader en grootvader die ons leerde om altijd de magie in het leven te zoeken," vertellen zijn kinderen Jason, Catherine en Caroline Reitman in een gezamenlijke verklaring. "We troosten ons met het feit dat zijn werk als filmmaker talloze anderen over de hele wereld heeft laten lachen en gelukkig heeft gemaakt."

We troosten ons met het feit dat zijn werk als filmmaker talloze anderen over de hele wereld heeft laten lachen en gelukkig heeft gemaakt.

Beluister het gesprek met Jan Verheyen in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'