Gianni Marzo: "Wim De Craene is de Nick Drake van de Lage Landen"

2 oktober 2020
Binnenkort wordt op onze zender weer het mooiste Nederlandstalige lied bekroond. Gianni Marzo (gitarist bij bij Marble Sounds, Isbells, Guy Swinnen, Ansatz Der Maschine) stemt zeker op het nummer 'De Rode Heuvel' van Wim De Craene. Hij kwam zijn eerste soloplaat voorstellen in Wonderland, 'The Vessel', en speelde meteen ook een cover van zijn favoriete Nederlandstalige lied.

'De rode heuvel' is een van de minder bekende werken van Wim De Craene. Gianni leerde het kennen via een CD-box die hij lang geleden cadeau deed aan zijn ouders, maar waar hij zelf veel meer plezier aan beleefde dan zij. Oorspronkelijk was het een cover van een anti-oorlogslied, dat net na de Eerste Wereldoorlog uitkwam, 'La butte rouge' van Montéhus.

Volgens Gianni is Wim De Craene de Nick Drake van de Lage Landen.

Prachtige teksten, het zachte gitaargetokkel, Wim heeft het allemaal

Bekijk zijn cover van Wim De Craene

Naar aanleiding van de LageLandenLijst vroegen we hen om ook een cover te brengen van een Nederlandstalig nummer. Vorige week hadden we zo Gianni Marzo te gast, die zijn twist gaf aan 'De rode heuvel' van Wim De Craene. Mauro en Justine kozen voor  Wer bisto' van Twarres, een Fries nummer. Een unieke keuze, aangezien de tekst geen zuiver algemeen Nederlands is. “Het was een gezamelijke beslissing, waardoor we ook hopen dat het nummer een plaatsje krijgt in de uiteindelijke lijst.”

Bekijk de cover van 'Wer bisto':

Lees ook