Gij zult publiceren!

9 januari 2016
De twee vragen die ons het vaakst worden gesteld zijn: “Eten jullie echt tijdens het programma?” en “Wat moet ik doen om uitgenodigd te worden in Interne Keuken?”

De antwoorden zijn: “Ja.” en “Een non-fictieboek schrijven, een documentaire maken, of een mail sturen en ons overtuigen dat u een interessant verhaal te vertellen heeft.”

Dries Faems heeft voor die laatste optie gekozen. Hij is een trouwe luisteraar, begint hij zijn mail. Dat heet in de retorica de captatio benevolentiae. In het Nederlands: stroop om de baard, daaraan laten wij ons niet vangen. We lezen verder: het is Dries Faems opgevallen dat wij vaak hoogleraren uitnodigen en dat die bijna allemaal klagen over de publicatiedruk. Professoren en onderzoekers worden geëvalueerd aan de hand van het aantal artikels dat ze publiceren in belangrijke wetenschappelijke tijdschriften. Die druk is zo hoog geworden dat het onderzoek en het onderwijs er onder zijn gaan lijden. Dat is niet vol te houden, zuchten al die professoren.

"Ik ben uitgever van zo een wetenschappelijk tijdschrift", schrijft luisteraar Faems vervolgens, "ik geef The Journal of Management Studies uit. Die publicatiedruk is inderdaad veel te hoog, dat is slopend voor de wetenschappers, maar het maakt ook het leven van een wetenschappelijke uitgever lastig. Ik kom heel graag mijn kant van het verhaal bij jullie vertellen".

Kijk, moeilijker is het niet. Dries Faems zit zaterdag aan de keukentafel.

Radio 1 Select