Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld van Sofie

“Glutenvrije shampoo: nonsens. Of zijn er mensen die hun shampoo opeten?”

do 14 feb. - 11:43

Dagcrème met neocalcium, met L-bifidus, met hyaluronzuur, Pro Retinol A of Elastiflex. We worden om de oren geslagen met nieuwe, zogenaamd geniale cosmeticaformules om je huid, je haar en je tanden nóg meer te doen blinken. Vera Rogiers, toxicologe gespecialiseerd in cosmetica, heeft veel vragen bij deze trend.
zalf

Men haalt alles uit de kast om mensen naar de verpakking van verzorgingsproducten toe te trekken. Vera Rogiers stoort zich vooral aan de opschriften ‘vrij van parabenen’ en ‘vrij van ammoniak’: “Mensen hebben geen idee wat parabenen zijn, maar op een gegeven moment zijn ze in ongenade gevallen omdat ze kanker zouden kunnen veroorzaken.” En dus wil men ze koste wat  het kost vermijden. “Maar parabenen zijn bewaarmiddelen, en die heb je nodig om je product niet te laten bederven” zegt ze in 'De Wereld van Sofie'.

Het gaat soms heel ver: zo kan je tegenwoordig zelfs glutenvrije shampoo of vegan crèmes kopen. “Dat zijn termen uit de voedingsindustrie die de cosmetica-industrie komen binnengewaaid, maar dat slaat natuurlijk nergens op”, zegt Rogiers. “Tenzij er mensen zijn die shampoo opeten?”

Ook de termen ‘hypo-allergeen’ of ‘klinisch/dermatologisch getest’ zie je vaak opduiken om mensen te doen geloven dat iets beter is. Of labels, zoals een ‘eco-label’. Maar volgens Rogiers hebben die labels geen enkele legislatieve waarde. “Ook de term ‘proefdiervrij’ heeft geen enkele zin, want vanuit Europa is opgelegd dat geen enkel schoonheidsproduct nog op dieren mag worden getest.”

Soms kan cosmetica zelfs gevaarlijk worden: zo heb je tegenwoordig ook rollers die diep in de huid dringen voor een zogezegd betere werking. “Maar dat betekent dat de schoonheidsproducten in de bloedbaan kunnen terecht komen, en als ze dan niet terdege getest zijn, kunnen de gevolgen groot zijn.”

Beluister het gesprek met Vera Rogiers:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet