"Gnawa", voodoomuziek uit Marokko

1 oktober 2019
De oorsprong van de Gnawa muziek ligt in Noord-Afrika maar ook bij ons kunnen Gnawa-fans terecht. Ook dit jaar organiseert Gent het Gnawa-festival en neemt men je 4 dagen mee op reis doorheen de slavengeschiedenis van de zwarte Marokkanen.

Wanneer we spreken van de Gnawa, hebben we het eigenlijk over Soefi genootschappen: de zwarte Marokkanen, verre afstammelingen van slaven uit West-Afrika. Het is een groepering die elkaar vond in rituelen en muziek. 

En al die invloeden horen we duidelijk in de Gnawa muziek terugkomen. Zo hoor je de guembri, een soort van akoestische bas-gitaar waarbij de houten klankkast lijkt op een boot. Of de karakeb, grote metalen castagnetten, die verwijzen naar het geluid van de ketens van de slaven. De teksten worden dan weer doorgegeven binnen de familie. De muziek en de traditionele gebruiken die ze hebben overgenomen, doen sterk denken aan voodoo of andere trance-rituelen. 

Er komen verschillende elementen in samen. Een combinatie met jazz of met blues hoor je op de plaat die Majid Bekkas maakte: 'African Gnaoua Blues'. Maar net zozeer kan je de West-Afrikaanse roots in de muziek ook linken met de Afro-Braziliaanse muziek, dat onderzocht DJ Tudo.

Buiten Marokko vinden we in Brussel één van de grootste Gnawa-gemeenschappen, maar het is in Gent dat jaarlijks het Gnawa & World Music Festival wordt georganiseerd. Een vierdaags festival waar je niet alleen naar Gnawa muziek kunt luisteren, maar ook naar lezingen, workshops en dansvoorstellingen kunt gaan.

Van 2 tot 5 oktober in De Centrale en de Handelsbeurs Concertzaal van Gent.