God en de sterren

12 februari 2022
Ja, echt. We gaan het over God hebben. Met een topwetenschapper: Leen Decin, professor astrofysica. We gaan het dus ook over de sterren hebben.

Leen Decin is een alom gerespecteerd wetenschapper, verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven. Haar onderzoeksterrein zijn exoplaneten: planeten die niet rond onze zon draaien maar rond andere sterren, verweg van hier. En op die exoplaneten bestudeert Leen Decin het klimaat en de wind.

Maar professor Decin is twee zielen in één borst: tegenover de wetenschapper Leen Decin staat de gelovige mens Leen Decin. Zelfs aan de KULeuven, een bij uitstek katholieke werkomgeving, is het niet vanzelfsprekend om ervoor uit te komen dat je een gelovige wetenschapper bent. De rationaliteit, zo wordt algemeen aangenomen, staat het geloven in de weg. Het is of het één, of het ander.

Niet zo voor Leen Decin. Ze heeft er geen enkele moeite mee om én rationeel het universum te bestuderen, én te geloven in God.

Persoonlijke bekentenis: ik vind het een lastig onderwerp. Zelf ben ik tot het besluit gekomen dat er geen god is. Maar ik wil van het gesprek geen welles nietes gehakketak maken. Zeer benieuwd waar we gaan uitkomen.

Beluister het volledige gesprek :