"Goed dat we inzetten op testen in bedrijven, maar is niet de oplossing om ons uit de miserie te halen"

22 maart 2021
© Eric Lalmand (Belga)
Professor en voorzitter van de werkgroep testing Herman Goossens pleit in 'De Wereld Vandaag' voor bijkomende maatregelen om de coronacijfers terug te dringen. Het intensiever inzetten van testen is volgens Goossens geen heiligmakende oplossing om de zorgwekkende stijging van de cijfers tegen te gaan.

"Het is goed dat we inzetten op het testen in de bedrijven, maar dat gaat niet dé oplossing zijn om ons uit de miserie te helpen. Ik denk dat er extra maatregelen nodig zijn. Wat er nu op tafel ligt, gaat in alle eerlijkheid, niet voldoende zijn", zegt Herman Goossens.

Als voorzitter van de werkgroep testing geeft hij toe dat het testen in bedrijven trager op gang is gekomen dan gepland. "De wetgeving heeft het wat moeilijk gemaakt, maar ik ben bijzonder opgetogen dat er druk op de bedrijven wordt gezet door de premier en de minister Vandenbroucke en minister De Sutter om de testen meer in te zetten. Ik zie sedert de tussenkomsten van de politici, dat er een en ander aan het bewegen is en dat de bedrijven deze testen inzetten. Dat verheugt mij natuurlijk bijzonder."

Goossens pleit er ook voor om de wetgeving zo snel mogelijk aan te passen. Vandaag moeten alle tests geregistreerd worden, zowel de positieve als de negatieve.

Wetgeving aanpassen

"De ministers zijn nu bezig met de wetgeving aan te passen. Dat zou heel snel kunnen gaan in het parlement. Zowel de regeringspartijen als de oppositiepartijen hebben daar alle belang bij. Dan kunnen de werknemers zelf een test uitvoeren, ofwel thuis ofwel op de werkvloer. In de nieuwe wet zou komen te staan dat enkel de positieve tests moeten worden geregistreerd."

Beluister het gesprek met professor Herman Goossens in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: