Goed nieuws: je hoeft geen hufter te zijn om de top te bereiken

2 september 2020
Foto: Razvan Chisu (Unsplashsh)
Nice guys finish last: om aan de top te komen moet je een beetje een hufter zijn, denken veel mensen. "Klopt niet", zegt psycholoog Joris Bruyninckx in 'Nieuwe Feiten', op basis van nieuw onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Berkeley.

"Er is volgens de Universiteit van Berkeley geen verband tussen persoonlijkheid en de kans dat iemand de top in een bedrijf bereikt", zegt Joris Bruyninckx.

"Hufters, mensen die over lijken gaan en niet empathisch zijn hebben geen betere carrièrekansen dan gewetensvolle, altruïstische en sociaal vaardige."

Bucky Laplasse

Nochtans hebben we toch allemaal het beeld dat er aan de top enkel alfamannetjes zitten. We zijn Bucky Laplasse uit Het Eiland nog niet vergeten.

"Er zijn natuurlijk wel dominante en arrogante mensen in leidinggevende functies", zegt Bruyninckx. "Maar we gingen er allemaal van uit dat mensen aan de top altijd machtswellustig en gewetenloos zijn. Dat is niet zo. Maar er zitten aan de top uiteraard ook mensen die als mens minder fraai uit de hoek komen".

Hoe herken je een goede baas?

Een fijne baas herken je meteen: het is iemand die correct, sociaal vaardig en communicatief vaardig handelt en aandacht heeft voor jou als mens."

"Er wordt wel eens gesproken over de 3 P's: proces, procedure en product."

"Proces omvat alle menselijke kanten, procedure zijn de regels en productie is het eindproduct."

"Half psychopathische bazen hechten voornamelijk belang aan het eindproduct. Het doel heiligt de middelen."

"Een goede baas houdt ook rekening met het proces: hoe voelen mijn medewerkers zich. Ik denk dat bijvoorbeeld Wouter Torfs zo'n baas is."

Een menselijke baas blijft vaker langer zitten

Goede bazen hebben ook meer kans om langer op hun toppositie te blijven zitten.

Bruyninckx: "Veel mensen hebben al wel eens een baas gehad die met veel tromgeroffel binnenkwam en na twee jaar met de stille trom vertrok. Dat zijn mensen die alleen maar op het product hameren. Hun medewerkers worden moe en moedeloos. Hun motivatie verdwijnt en je krijgt een contraproductieve sfeer."

"Dat soort bazen houden het meestal maar twee jaar vol en verdwijnen dan weer. Zo zijn er veel mensen die uiteindelijk op het einde van hun carrière niet veel bereikt hebben."

Daarom pleit Bruyninckx om topmensen die minder dan twee jaar ergens werken geen vertrekbonussen uit te betalen. "Die mensen zouden niet met de jackpot mogen vertrekken. Cowboys die op een minder menselijke manier het bedrijf komen binnenwandelen mogen niet beschermd worden met een bonus".

Lees ook: