"Goede relatie met de baas verkleint de kans op burn-out"

22 november 2016
Jaarlijks krijgt ongeveer 10% van de Vlaamse werknemers en zelfstandigen te maken met acute psychische vermoeidheid of burn-outklachten. Het aantal langdurig afwezigheden (langer dan 1 jaar) door burn-out steeg van 4574 in 2010 naar 8208 in 2015. Een alarmerende stijging. In 2014 werd een algemeen kader vast voor de preventie van de psychosociale risico’s op het werk wettelijk vastgelegd.

Talentcoach Luk Dewulf schreef het boek 'Stop burn-out'. Hij ziet het zo: "Er is maar één manier om energieverlies en burn-outs te voorkomen. En dat is resoluut kiezen voor het talent van elke medewerker en een open cultuur waarin eerlijke, kwetsbare en constructieve gesprekken kunnen worden gevoerd".

Voorkomen is dus beter dan genezen. En om een burn-out te voorkomen, is het belangrijk dat de collega's en vooral de werkgever bekwaam zijn om je te helpen.

Oproep

Ben jij het al dan niet eens met volgende stellingen?

  • Vertroebelde werkrelaties zijn vaak de oorzaak van burn-outs, dus bedrijven moeten een open bedrijfscultuur realiseren met ook input (of initiatief) van werknemers zelf.
  • Het juiste talent moet op de juiste plaats ingezet worden, in plaats van minpunten te proberen bijstellen. Dán pas voorkom je burn-outs.
  • Yogasessies, ontspanning op werkvloer, sportinfrastructuur of -pauzes, gezonde sapjes in een bedrijf: ze zijn overroepen in de strijd tegen burn-out.
  • Bevlogen maar ook perfectionistische werknemers moeten tegen zichzelf beschermd worden en daar zelf aan werken.

Wil je anoniem iets kwijt of mogen wij je bellen tijdens onze uitzending? Mail je reactie (met je telefoonnummer) naar hautekiet@radio1.be.