Goede zaak dat telecomgegevens niet langer automatisch bewaard mogen worden?

22 december 2016
Telecombedrijven zoals Proximus en Telenet zijn vandaag wettelijk verplicht allerlei data over alle gesprekken een jaar lang bij te houden. Dat gaat dan over met wie u belt, waar uw gsm zich bevindt, met wie u sms’t of mailt, welke sites u bezoekt, enzovoort. Het Europees Hof van Justitie oordeelt nu dat de Belgische wetgeving disproportioneel is.

De algemene bewaarplicht is in strijd met het recht op privacy, vindt het Europees Hof van Justitie in een bijzonder arrest. "De bewaring moet worden beperkt tot het strikt noodzakelijke: een gerichte opslag waarbij het aantal personen en de duur van de bewaring beperkt zijn."

De onderzoeksrechters maken zich grote zorgen: "Wij gebruiken die data elke dag om misdrijven te bestraffen. Wie kan mij uitleggen hoe wij op voorhand moeten bepalen wie we moeten gaan volgen", zegt Philippe Van Linthout, co-voorzitter van de Vereniging van Onderzoeksrechters.

Debat

  • Is het een goede zaak dat telecom-gegevens van ons allemaal (wie we bellen, sms’en, en waar we ons bevonden op welk moment) niet meer automatisch een jaar bewaard mogen worden?

Wil je anoniem iets kwijt of mogen wij je bellen tijdens onze uitzending? Mail je reactie (met je telefoonnummer) naar hautekiet@radio1.be.