De Ochtend
Goedkopere ingrediënten of kleinere porties: horeca rekent hogere kosten maar deels door aan klanten
do 28 jul. - 4:20
In de maand juni klom het Belgische inflatiecijfer naar 9,65 procent. Dat betekent dat het leven nu gemiddeld bijna 10 procent duurder is dan een jaar geleden. Dat is vooral te wijten aan de dure energie. Maar de voorbije maanden is ook voeding fors duurder geworden. Voeding (inclusief alcoholische dranken) is nu 8,44 procent duurder dan een jaar geleden. Voor sommige producten ligt de inflatie nog een pak hoger: oliën (20 procent), vis en zuivel (11,3 procent).
Volgens Horeca Vlaanderen geef je in een horecazaak vandaag 5,4 procent meer uit dan een jaar geleden. Dat betekent dus dat cafés en restaurants hun hogere kosten op dit moment niet helemaal doorrekenen aan de klanten.
Kleinere porties
Een bevraging van Horeca Vlaanderen bij zowel hotels, cafés als restaurants leert dat ruim de helft van de ondernemers hun gestegen kosten nu al doorrekent. 46 procent doet dat gedeeltelijk, 10 procent doet dat integraal. Een andere grote groep (42 procent) geeft aan de prijzen voorlopig te behouden, maar sluit een prijsverhoging in de toekomst niet uit. Voor een kleine groep (2 procent) is een prijsverhoging
De prijzen op het menu aanpassen is maar één manier van horecazaken om met de prijsstijgingen om te gaan. Er werd ook gepolst welke technieken horecazaken doorgaans gebruiken om de gestegen kosten op te vangen. 4 op 10 zaken zet het personeel anders in. Een kwart gebruikt goedkopere ingrediënten of biedt andere gerechten aan. Eén op de vijf biedt kleinere porties aan om de prijzen te drukken.
Bron: vrtnws.be en De ochtend