Google beperkt toegang van Huawei tot besturingssysteem Android

20 mei 2019
De Amerikaanse internetgigant Google beperkt de toegang van de Chinese telecomreus Huawei tot het besturingssysteem Android. Wie zich in de toekomst een toestel van Huawei aanschaft, kan mogelijk geen apps van Google meer gebruiken. Voor huidige eigenaars van een Huawei-toestel verandert niets.

Vorige week ondertekende de Amerikaanse president Donald Trump een decreet dat verbiedt dat bedrijven telecomapparatuur gebruiken die gemaakt wordt door bedrijven die een nationaal handelsrisico vormen.

Het is een van de aspecten van het handelsconflict dat tussen de VS en China speelt. De VS viseert er vooral de Chinese telecomreus Huawei mee. Amerika vreest dat China netwerken en materiaal van Huawei gebruikt om te kunnen spioneren. Iets wat Huawei in alle toonaarden ontkent.

De gevolgen van het nieuwe decreet laten zich intussen al wel voelen. Alphabet, het moederbedrijf van de Amerikaanse internetgigant Google, heeft de toegang van Huawei tot het besturingssysteem Android ingetrokken. Volgens The Verge is de licentie zelfs helemaal ingetrokken. Smartphonebouwers hebben zo’n licentie nodig om het besturingssysteem van Google op hun telefoons te laten draaien.

Voor bestaande toestellen verandert er niets, maar wat in de toekomst?

Google zegt dat bekeken wordt wat de nieuwe regels voor gevolgen hebben. Voor de eigenaars van bestaande Huawei-smartphones zou er volgens Google niets veranderen. Zij zullen nog wel toegang hebben tot apps die populair en/of belangrijk zijn, zoals Google Play Store, Gmail en YouTube. Ze zullen ook nog updates van die apps kunnen krijgen.

Wat er in de toekomst gebeurt, is nog niet meteen duidelijk. In ieder geval is het intrekken van de Android-licentie een grote klap voor Huawei. Mogelijk zullen gebruikers van nieuwe Huawei-toestellen die op Android werken, bijvoorbeeld geen apps meer kunnen downloaden via Google. Ook nieuwe beveiligingsupdates zijn dan waarschijnlijk niet meer beschikbaar.

Huawei kan wel nog gebruik blijven maken van het Android Open Source Project, de meest eenvoudige versie van Android. Het Chinese telecombedrijf heeft zelf nog niet gereageerd. Huawei is momenteel sowieso wel aan het werken aan een eigen besturingssysteem.

Luister naar Pieterjan Van leemputten, IT-journalist bij Datanews:

Bron: vrtnws.be en 'KIES19'