“Google maps is de nieuwe Gouden Gids”

21 juni 2019
Miljoenen bedrijven op Google Maps zijn gewoon fake. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse krant ‘The Wall Street Journal’.

“Mensen gebruiken steeds vaker Google Maps als de Gouden Gids van vroeger”, legt De Standaard-journalist Dominique Deckmyn uit. ‘We typen het beroep in van mensen die we zoeken, pakweg een loodgieter, of een sleepsdienst.”

“Maar zodra mensen dat zo beginnen te gebruiken, proberen andere mensen daar met een handigheid voordeel uit te halen. In New York heb je bijvoorbeeld loodgieters die zoveel mogelijk adressen proberen te hebben. Als je dan het beroep ingeeft op Google Maps, kom je automatisch bij hén uit. Sommigen gaan daar nog verder in, en kapen het adres van hun concurrent, en plaatsen er hun eigen telefoonnummer bij.”

Hoe zit het bij ons?

Google weet dat al enkele jaren, maar doet er niet veel aan. “Toch kan ik me niet voorstellen dat ze blij zijn met die verkeerde info”, zegt Deckmyn. Gebeurt het ook bij ons? “Ik vraag het me inderdaad af. Het is inderdaad nuttig voor kleine bedrijfjes in Vlaanderen om hun eigen naam eens op Google Maps in te geven”, besluit Deckmyn. “In het geval van foutieve informatie, zijn er veel mogelijkheden om gegevens aan te passen.”

Herbeluister Dominique Deckmyn over Google Maps in ‘Nieuwe Feiten’