Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Gooiden studie-apps van militairen Amerikaanse nucleaire geheimen te grabbel op het internet?

zo 28 feb. - 10:50

Volgens het internationale onderzoekscollectief Bellingcat is geheime informatie over Amerikaanse kernwapens in Europa openlijk op het internet verschenen. Het gaat gaan om apps waarmee militairen die met die wapens omgaan, protocollen en details studeren om zich in te werken. Wellicht wisten ze niet dat die apps publiekelijk toegankelijk zijn.
© Diego Gonzalez via Unsplash

Het gaat om zogenoemde "flashcard learning apps" of digitale steekkaartjes. Via die software kunnen gebruikers via een systeem van vraag en antwoord dingen instuderen. Die flashcards kunnen voor alles en nog wat gebruikt zoals het aanleren van talen, wetenschappen en dergelijke meer. Vroeger waren dat echte kaartjes, tegenwoordig is daar speciale software voor.

De beveiliging van die kernwapens is zeker in landen waar er een politieke discussie over is, erg belangrijk

— Collega Jan Balliauw

Volgens het onderzoekscollectief Bellingcat gebruiken Amerikaanse militairen die omgaan met kernwapens in Europa ook dergelijke software om de erg ingewikkelde protocols, maar ook andere informatie in te studeren. Mogelijk wisten ze niet dat die apps publiekelijk toegankelijk zijn. Als je dat niet wil, kan je dat aanpassen, maar "default" zijn ze open.

Bellingcat zou nu ontdekt hebben dat sinds 2013 allerlei erg gevoelige informatie over NAVO-kernwapens in Europa op het internet toegankelijk zijn. Het gaat dan niet enkel om op welke basis kernwapens zijn opgeslagen, maar ook in welke bunkers en andere gevoelige informatie zoals veiligheidsprotocollen, de positie van bewakingscamera's, hoe vaak bewakingspatrouilles langs komen en dergelijke meer. Nadat Bellingcat dat meldde aan de NAVO en ministeries van Defensie zijn die apps weliswaar meteen verdwenen van het net.

Bij de betrokken bases zouden onder meer Aviano in Italië zijn, Incirlik in Turkije, Büchel in Duitsland, maar ook de luchtmachtbasis van Kleine Brogel in ons land. De NAVO heeft nooit bevestigd of daar kernwapens liggen, maar algemeen wordt dat wel aanvaard.

Jan Balliauw: "Kernwapens liggen gevoeliger in Europa"

Volgens defensiespecialist Jan Balliauw zeggen die steekkaarten niet van A tot Z alles over de beveiliging van de kernwapens, maar toch geven ze heel wat informatie vrij. "Zo kan er je eruit afleiden dat er op de Nederlandse basis Volkel elf opslagplaatsen zijn voor kernwapens en dat er vijf zijn die kernwapens bevatten en de anderen niet".

Waarschijnlijk heeft men er niet bij stilgestaan dat die gegevens vrij op het internet staan

— Jan Balliauw

Zo is er ook een foto van die Amerikaanse militairen op Facebook waar ze in Volkel poseren voor een namaakkernbom. Die militairen uit die eenheid zijn overigens ook actief geweest op Kleine Brogel in Limburg.

Erger is dat er ook publiek is gemaakt hoe de speciale badges voor militairen die omgaan met de kernwapens eruit zien, namelijk met een omgekeerde Amerikaanse vlag. Dat maakt het gemakkelijker voor vredesactivisten of terroristen of agenten van vijandige mogendheden om die pasjes na te maken.

Jan Balliauw denkt niet dat die militairen die gegevens bewust verspreid hebben, maar ziet een cultuurverschil: de Amerikaanse militairen steken niet weg dat er nucleaire wapens zijn -iedereen weet dat toch- en aan de andere kant ligt die discussie over kernwapens veel gevoeliger bij Europese landen zoals Nederland, Italië en ons land. "Dit is natuurlijk weer een incident dat de beveiligingsmaatregelen ondergraaft, aldus Balliauw.

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Beluister het gesprek met Jan Balliauw in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select. 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet