Gorilla's neuriën en zingen bij het eten

29 februari 2016

Primatologen van het Max Planck instituut in Duitsland hebben in Congo opnames gemaakt van 'voedselgerelateerde vocaliseringen' bij twee groepen laagland gorilla's. Vooral de zilverruggen - de dominante mannetjes - schijnen tijdens het eten te 'neuriën' en te 'zingen'. 

Volgens New Scientist 'componeren' ze zelfs 'opgewekte liedjes' tijdens de maaltijd. Dat lijkt nogal antropomorfisch door de bocht, maar uit de opnames blijkt dat er toch behoorlijk wat variatie zit in de liedjes.

De zangerige geluiden die de gorilla's voortbrengen als ze waterplanten, zaden of bloemen vinden, klinken bijvoorbeeld helemaal anders dan wanneer ze insecten aantreffen.

Door te hummen en te zingen lijkt de leider zijn tevredenheid over de maaltijd uit te drukken, en de groep uit te nodigen om ook te gaan eten. Of de jonkies duidelijk te maken dat ze nog niet van tafel mogen.

Voedsel-gerelateerde uitingen bij primaten zijn heel interessant vanuit het oogpunt van de taalevolutie, zeggen de onderzoekers. Ze kunnen mogelijk ook nieuwe inzichten leveren over het ontstaan van de menselijke taal.

Benieuwd of de eetwijsjes van laagland gorilla's een nieuw feit zijn voor een wereldvermaarde etholoog die promoveerde op communicatie bij primaten.