Gorilla's vallen als een blok voor oudere vrouwen

5 juni 2020
De dierenwereld blijft een wondere wereld. Uit een nieuwe studie blijkt dat gorilla-mannetjes vooral vallen voor de oudere vrouwtjes in hun groep. Hoe dat komt, legt primatoloog Jeroen Stevens uit in 'Nieuwe Feiten'.

"Een studie bekeek of gorillavrouwen met een hoge rang meer voortplantingssucces hadden. Daaruit kwam dat dominante vrouwen meer jongen konden produceren, maar dat die vrouwen niet noodzakelijker groter of sterker waren", zo vertelt primatoloog Jeroen Stevens.

"We wisten al dat de concurrentie tussen de mannen (zilverruggen) sterk was, maar er is ook concurrentie bij de vrouwtjes", gaat Stevens verder. "Je ziet de concurrentie niet zo vaak, want vrouwen vechten niet zo vaak. Maar toch bouwen ze een hiërarchie op en als je daar aan de top staat, dan krijg je meer jongen dan als je onderaan de hiërarchie staat.

Hoe ouder, hoe dominanter en hoe hoger je opklimt in de rangorde, ook bij de vrouwen

Dat ook vrouwen onderling concurreren is nieuwe informatie: "Al sinds Charles Darwin weten we dat mannetjes vaak concurrentie voeren, maar bij vrouwtjes werd daar weinig onderzoek naar gedaan. Maar het idee dat vrouwtjes alleen vredelievend zijn en voor de jongen zorgen, blijkt dus achterhaald. Er is minder rechtstreeks agressief gedrag, maar het is er wel en we zien dat het voor de voortplanting dus zijn gevolgen heeft."

Bij chimpansees was die concurrentiestrijd tussen vrouwtjes wel al even bekend: "daar gaan de vrouwtjes zelfs de jongen van andere vrouwtjes vermoorden. Daar is de agressie dus niet zo subtiel", aldus Stevens.

Beluister hier het gesprek:

Lees meer:

Radio 1 Select