Gouverneur West-Vlaanderen wil warmtecamera's over hele kustlijn om transmigranten op te sporen

18 augustus 2021
De gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, wil dat er aan de hele kust warmtecamera's komen om het vluchtelingenprobleem aan te pakken. Elke week proberen bijna 1.500 vluchtelingen de Noordzee over te steken naar het Verenigd Koninkrijk. Ze doen dat in kleine bootjes en dat is levensgevaarlijk.

Gouverneur Decaluwé wil met zo'n 4 à 5 grote warmtecamera's de volledige kustlijn en de zee tot 35 kilometer ver in beeld brengen. Zo kan men makkelijker ingrijpen als er vluchtelingen op bootjes het Kanaal willen oversteken vanuit Frankrijk of ons land. "Maar de camera's kunnen voor allerlei doeleinden gebruikt worden", zegt gouverneur Decaluwé. "De douane en de federale politie kunnen er ook gebruik van maken, in de strijd tegen drugshandel op zee. Ook voor het Maritiem Reddings- en coördinatiecentrum (MRCC) kunnen die warmtecamera's handig zijn. Het MRCC wordt namelijk vaak geconfronteerd met kleinere bootjes op zee, die niet te zien zijn op de radars."

Veiligheid verhogen

Vorig jaar werd er al eens een test uitgevoerd met zo'n warmtecamera in De Panne en dat was meteen een succes. De hulpdiensten hebben toen 2 bootjes met vluchtelingen kunnen redden. Ze waren in moeilijkheden geraakt op zee. De camera's kosten zo'n 300.000 à 400.000 euro per stuk. De gouverneur van West-Vlaanderen wil dat Europa en Vlaanderen daarin investeren. "Het zal echt de veiligheid verhogen. De tijd dat men met patrouilles op het strand rondloopt, is voorbij. We hebben daar ook geen mankracht meer voor. We moeten het probleem dus op een andere, meer innovatieve manier, oplossen. Als gouverneur wil ik dat gerust coördineren", besluit Decaluwé.

Luister naar Gouverneur Decaluwé in De ochtend

Bron: vrtnws.be en De ochtend