Groen pleit voor integratiepunten voor vluchtelingen. "Graag minder versnippering"

30 augustus 2016
De VDAB zet zich volop in om erkende vluchtelingen aan het werk te krijgen. Maar het kan nog beter, vindt Björn Rzoska, fractieleider van Groen.

Wanneer een erkend vluchteling werk zoekt, moet hij naar de VDAB. Voor informatie over huisvesting en onderwijs moet hij weer op andere plekken terecht. Dat moet veel minder versnipperd, zei Björn Rzoska in De Ochtend. 

"Het idee is niet nieuw. In Duitsland zijn er al 60 integratiepunten, en integratie verloopt er sneller" zegt Rzoska.

Rzoska geeft toe dat het oprichten van integratiepunten geld zal kosten. "Het is inderdaad een investering, maar een investering die zal renderen", aldus de Groen-fractieleider.

Rzoska vindt ook dat de Vlaamse regering het afgelopen jaar onvoldoende inspanningen heeft gedaan om de vluchtelingencrisis op te vangen. Hij dringt er bij de regering-Bourgeois op aan "een tandje bij te steken".

 

Bourgeois: "Rzoska vindt warm water uit"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) reageerde in De Ochtend. Hij loopt niet meteen warm voor het idee van de groenen. Volgens Bourgeois vindt Rzoska het warm water uit. Lees: er is al een soort integratiepunt.

Bourgeois wijst op de gemeenten die "al coördineren met de VDAB, het Agentschap Integratie en Inburgering en de OCMW's". "Moet je daar dan nog eens een aparte structuur gaan boven plaatsen?"

De minister-president zou dat "betuttelend" vinden ten opzichte van de gemeenten. Bourgeois erkent dat de samenwerking "altijd beter" kan, maar benadrukt ook dat die coördinatie het best bij de lokale politieke verantwoordelijken ligt.

Beluister hieronder het volledige interview:

Radio 1 Select