Gratis muziek

19 december 2015

Vroeger, toen we jong en mooi waren, lang geleden dus, ik geloof dat de dieren nog spraken, moest je naar de platenwinkel als je muziek wou kopen. In mijn geval was die platenwinkel de Brabo. Net genoeg spaargeld voor één elpee, het was wikken en wegen: koos ik Armed Forces van Costello, Living in the 20th century van de Kids of die plaat waar Chuck E’s in Love op staat? Het was of/of.

Ik kwam thuis en ik speelde heel die plaat van Rickie Lee Jones van voor tot achter en opnieuw en opnieuw. Ik volgde de teksten op de hoes en ik bestudeerde de namen van de muzikanten (Steve Gadd! Randy Newman! Mac Rebennack!). 

Dat was dus in de oertijd.

De uitvinding van de CD in de jaren ’80 leek een revolutie, maar dat was slechts schijn. Want de platenwinkel bleef bestaan, het sparen en het kiezen en het twijfelen bleef. Alleen de hoezen en de lettertjes werden kleiner.

De ware revolutie kwam in de jaren ’90. Stephen Witt heeft daarover “How Music Got Free” geschreven, “Hoe muziek gratis werd”, een boek over de uitvinding van de mp3 en hoe de muziekwereld totaal veranderde toen een volledige generatie muziek ging stelen en downloaden in plaats van kopen. Was u 20 in 1995? Dan was u meer dan waarschijnlijk een van hen.

De muzikale carrière van Stijn Meuris begon in 1990, en overlapt dus perfect met het verhaal van “How Music Got Free”. Hij is het aan het lezen. Zaterdag in de Keuken.


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...