Gratis pcr-testen in Sint-Joost-ten-Node: "Iedereen zoveel mogelijk kansen bieden"

23 augustus 2021
Emir Kir (© Thierry Roge, Belga)
De lage vaccinatiecijfers in Brussel baren zorgen. De Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node biedt vanaf vandaag gratis pcr-testen aan voor zijn inwoners. "Het is belangrijk dat we zoveel mogelijk kansen bieden om te kunnen leven zonder risico", zegt burgemeester Emir Kir (onafhankelijk) in 'De Ochtend'.

De Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node biedt vanaf vandaag gratis pcr-testen aan voor zijn inwoners. Ook het vaccinatiecentrum gaat donderdag weer open en vanaf vandaag rijdt de vaccinatiebus door de gemeente. Dat maakt deel uit van het covidplan van de gemeente voor de start van het schooljaar.

"Het is belangrijk dat we zoveel mogelijk kansen bieden om te kunnen leven zonder risico", zegt burgemeester Emir Kir (onafhankelijk) in 'De Ochtend'. "We moeten iedereen een gelijke kans geven en het werk en leven in onze gemeente te verzekeren. Iets wat dichterbij is, is gemakkelijker en toegankelijker."

Wij gaan ook goede vaccinatiecijfers hebben.

Lage vaccinatiecijfers

In Sint-Joost-ten-Node is 48% van de inwoners volledig gevaccineerd. Burgemeester Kir ziet twee verklaringen. "We hebben de jongste bevolking van het land. In de vaccinatiecampagne kwamen eerst de zwakkeren en de oudere bevolking aan de beurt, de meeste van onze inwoners waren daar geen kandidaat voor. Dat verandert nu de jeugdige bevolking meer aan de beurt komt."

Daarnaast speelt ook armoede een rol. "Dat is een reëel probleem, en armoede biedt niet dezelfde kansen in toegankelijkheid tot gezondheidszorg. We gaan met onze ploegen op het terrein." Kir verwacht dat de vaccinatiegraad in Brussel de komende weken nog goed zal stijgen. "Wij gaan ook goede cijfers hebben. Onze cijfers nu zijn ook niet zo slecht, veel van onze buurlanden komen daar niet aan."

Beluister het gesprek met Emir Kir in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: