Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Bij Debecker

Greenwashing: de truc om alles 'goed voor het milieu' te laten lijken

wo 26 sep. - 1:21

Een rookgordijn opzetten waarmee je mensen doet geloven dat iets goed is voor het milieu en voor je gezondheid. Dat is 'greenwashing'. En het komt veel vaker voor dan we denken. Die 'natuurlijke huidcrème' die je elke dag opsmeert zou wel eens niet zo natuurlijk kunnen zijn als je denkt en dat is toch een probleem.
Greenwashing: de kunst van dingen 'goed voor het milieu' te laten lijken

We worden met zoveel termen om de oren geslagen dat we niet meer weten wat we op onze huid smeren. Want heb jij een idee van wat Diethanolamine DEA, Dichlorophenoxy of Thiomersal zijn? Het zijn allemaal termen die op verzorgings- en make-upproducten staan vermeld, maar die helemaal niet goed zijn voor onze huid én voor het milieu. Van hormoonverstorende tot ronduit kankerverwekkende stoffen zijn met regelmaat terug te vinden in producten die claimen verzorgend te zijn.

Natuurlijk en diervriendelijk

En daarbovenop zijn nog veel van die producten zogenaamd 'natuurlijk' of 'ecologisch'. Het is dat laatste dat luisteraar en make-upartieste Eva Trappeniers komt aanklagen Bij Debecker. "Het kan toch niet dat fabrikanten zo makkelijk een product natuurlijk kunnen noemen als er amper 2% natuurlijke ingrediënten zijn in terug te vinden?", zo zegt ze.

Zelf heeft Eva resoluut gekozen om alleen nog maar make-up te gebruiken die natuurlijk en diervriendelijk is. "Ik wil geen synthetische of schadelijke stoffen in mijn producten. Geen dierlijke resten en ook niets dat getest is op dieren. Ik wil alleen werken met producten die goed zijn voor de huid, de dieren en de planeet."

Labels?

Simon November van Test-Aankoop erkent het probleem en zegt dat het nog veel verder gaat dan alleen verzorgingsproducten. Ook voedingswaren beloven vaak dingen op de verpakking die niet (helemaal) kloppen of ze maken een verpakking die er 'groen' uitziet waardoor mensen gaan denken dat het natuurlijk of biologisch is, zonder dat het zo is.

Het is moeilijk, maar wel belangrijk om jezelf goed te informeren en het label van producten te checken. Online kan je de échte labels terugvinden, dus daarmee kan je zeker nagaan of jouw product met een groene verpakking en een label op een écht label is.

Bekijk hier het gesprek met Eva en Simon:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet