Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Home

Luister

Radio 1 Select

Interne keuken

Grenzen zijn nog interessanter als je niet weet dat ze er zijn

“Grenzen zijn nog interessanter als je niet weet dat ze er zijn”

Door Interne Keuken

Bannerafbeelding voor fragment

3 jaar geleden

27 min

Milo van Bokkum noemt zichzelf grensverslaafd. Toen hij nog op de middelbare school zat, gebruikte hij de schoolvakanties om de grens van Nederland op te zoeken, of die van de buurlanden. Hij is ondertussen journalist bij de NRC. Als hij niet op reis is op zoek naar een interessante grens, bestudeert hij kaarten, oud en nieuw, gefascineerd door de staatkundige afbakeningslijnen die door de continenten werden getrokken. Soms lopen die grillig en raar, soms zijn het loodrechte liniaallijnen, net zo raar.
Over zijn grenzenverslaving heeft Milo van Bokkum een prachtig geïllustreerd boek geschreven: Grensstreken. Het boek begint in een wei iets ten westen van het stadje Baarle. Een stuk grasland dat er uitziet als elk stuk grasland. Alleen: er omheen loopt de grens tussen Nederland en België. Je ziet het aan niets, maar toch is deze wei Belgisch grondgebied, volledig omsloten door Nederland. Een enclave. Een rariteit. “Grenzen zijn nog interessanter als je niet weet dat ze er zijn”, zegt van Bokkum in 'Interne Keuken'.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde programma's

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet