Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Grieken staken vandaag uit protest tegen hoge levensduurte: "Energierekeningen hoger dan lonen van mensen"

wo 6 apr. - 7:49

In Griekenland leggen mensen vandaag massaal het werk neer. Alle overheidsdiensten zijn vandaag gesloten, de ferry's blijven aan de ketting en onder meer de banken en de scholen blijven dicht. De Grieken protesteren op die manier tegen het leven dat alsmaar duurder wordt. "Mensen hebben bijvoorbeeld afrekeningen gekregen van hun energiefactuur die vaak hoger zijn dan hun lonen. Ze kunnen het gewoon niet meer betalen", vertelt correspondent in Griekenland Bruno Tersago in "De ochtend"
Lege portefeuille

Zowel in de openbare als in de privésector wordt vandaag het werk neergelegd. En dat zal duidelijk merkbaar zijn, want heel Griekenland wordt daardoor min of meer plat gelegd voor één dag. "Alle overheidsdiensten zijn gesloten, de ferry's blijven aan de ketting, in Athene staakt het openbaar vervoer...", vertelt correspondent Bruno Tersago. "We gaan het wel voelen. Banken blijven gesloten, scholen blijven gesloten en zo meer. Er zullen ook wel wat problemen zijn met het luchtverkeer."

De Grieken staken vandaag uit protest tegen de alsmaar stijgende levensduurte. De onvrede daarover sluimert al een tijdje, vertelt Tersago. "De prijzen zijn hier vanaf november de hoogte in beginnen te gaan. Men zegt hier dat dat te maken heeft met het feit dat Europa heeft aangekondigd te willen schakelen naar groene energie, waardoor traditionele energiebronnen duurder werden. Maar er is toch ook een vermoeden dat heel wat producenten de prijzen kunstmatig de hoogte in zijn gaan drijven. En de laatste maand gaan de prijzen nog verder de hoogte in door de oorlog in Oekraïne."

Brutoloon van 1200 euro, elektriciteitsafrekening van 1100 euro

Dat alles heeft een grote impact op de rekeningen van de Grieken, aldus Tersago. "Het wordt bijzonder moeilijk voor de Grieken om de eindjes nog aan elkaar te knopen", zegt hij. Onder meer de elektriciteitsprijzen swingen de pan uit. "De afrekeningen zijn vaak hoger dan de lonen van bepaalde mensen. Een collega van mijn vrouw, een alleenstaande moeder van twee kinderen, verdient 1.200 euro bruto per maand en heeft nu een afrekening van 1.100 euro in de bus gekregen. Een gepensioneerde met een pensioentje van 500 euro, krijgt een afrekening van 750 euro binnen. Mensen kunnen het gewoon niet meer betalen."

Volgens Tersago zie je ook in het straatbeeld dat mensen in Griekenland armer worden. "Ik zie mensen bedelen op straat", vertelt hij. "Je ziet ook hoe langer hoe meer gepensioneerden, mensen die eigenlijk nog net gekleed zijn, die in vuilnisbakken beginnen te zoeken naar etensresten. Telkens ik vuilnis in de vuilbakken ga gooien, zie ik dat iemand door het vuilnis aan het zoeken is naar iets eetbaars of iets bruikbaars."

Wat kan de Griekse regering doen?

Een rapport van de algemene vakbond van de privésector maakt duidelijk hoe groot het probleem is. "Dat rapport zegt dat de helft van de Grieken op de negentiende dag van de maand al door zijn hele salaris zit. En 45 procent van het beschikbare inkomen van de Grieken gaat naar energie en naar voedsel. Het is dramatisch", aldus Tersago.

Grijpt de Griekse regering dan niet in? "Er waren vragen om de btw op energie bijvoorbeeld te verlagen, iets wat in België al is gebeurd. Maar hier doen ze dat niet want ze denken dat de consument dat niet in zijn zak gaat voelen. Ook de btw op benzine willen ze niet verlagen, want dat komt enkel de rijken ten goede."

"Maar wat de regering wel heeft gedaan is subsidies geven aan mensen met een lager inkomen. Dat loopt op tot 13 euro per maand voor benzine en een 100 à 200 euro op de laatste energierekening die is binnengekomen." Eén ding is duidelijk: voor de mensen die vandaag staken is dat niet genoeg. "Het is eigenlijk niet voldoende en dat is de reden waarom mensen vandaag op straat komen. Het is te weinig. De mensen eisen loonsverhoging", besluit Tersago.

Luister naar het gesprek met Bruno Tersago

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet