Griekse begroting niet in overeenstemming met Wet van Benford

12 september 2011

De Wet van Benford is geen Europese verordening of staatshuishoudkundige regel, maar wiskunde. Statistiek, om precies te zijn. Wat wil het geval?

Vier Duitse economen hebben Europese begrotingscijfers bestudeerd en bewijzen gevonden van manipulaties of fraude. Vooral bij Griekenland. Maar ook de data van Roemenië, Letland en - jawel - België zijn verdacht. Dat wil zeggen dat de getallen in de begroting nogal afwijken van de frequentie die de Wet van Benford voorspelt.

Volgens die Wet is de kans dat in een reeks getallen een getal met een 1 begint ongeveer 30%. De kans dat een getal met een 2 begint is 17,5% en amper 5% begint met een 9. Die merkwaardige wetmatigheid geld bijvoorbeeld bij datasets als 'aantal inwoners', 'lengte van rivieren', 'fysische constanten' en bij priemgetallen. Maar ook voor pakweg beurskoersen, facturen en belastingbrieven. Naar verluidt zou in sommige staten in de VS de fiscus belastingaangiftes op geldigheid onderzoeken met de Wet van Benford.

De Duitse onderzoekers vonden vooral twijfelachtige cijfers voor de Griekse begroting van 2000. Op 1 januari 2001 trad Griekenland toe tot de Eurozone...

Lees en beluister ook