Griekse 'hotspots' staan nog nergens

9 oktober 2015
De Griekse eilanden zijn absoluut niet klaar om het Europees spreidingsplan voor vluchtelingen dat half september werd goedgekeurd in de praktijk te brengen. Dat heeft de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann gezegd na een bezoek aan Lesbos.

Om het spreidingsplan mogelijk te maken moeten er in Italië en op de Griekse eilanden zogeheten 'hotspots' worden opgericht. Dat zijn registratiecentra waar al meteen een onderscheid gemaakt moet worden tussen vluchtelingen en economische migranten. Vluchtelingen zouden dan verspreid worden over Europa, economische migranten worden teruggestuurd.

Tot zover de theorie. Maar de Oostenrijkse bondskanselier gelooft dus niet langer dat het spreidingsplan, zoals gepland, eind november van start zal kunnen gaan. Zelfs het einde van het jaar halen wordt moeilijk, zei hij in een interview met Oostenrijkse publieke radioomroep.

De reden? Er blijken nauwelijks computers aanwezig te zijn op de Griekse eilanden en er is een acuut personeelstekort. Bovendien is er ook geen infrastructuur, laat staan een goede organisatie voor handen. Kortom, het is een boeltje daar in Griekenland.

Hoe komt dat? Hoeft het ons te verbazen? En komt het nog goed met die hotspots op Griekse bodem?

Bruna Tersago vanuit Piraeus.