Griepvaccin pas vanaf 15 november beschikbaar voor het brede publiek, risicogroepen krijgen voorrang

24 augustus 2020
© Jonas D'Hollander
Het griepvaccin voor komend griepseizoen zal pas op 15 november voor iedereen beschikbaar zijn. Vóór die datum zullen alleen risicogroepen zoals mensen boven 65, zwangere vrouwen of chronisch zieken een vaccin kunnen krijgen.

Het griepseizoen staat in het najaar weer voor de deur. Zoals elk jaar worden dan griepvaccins aangekocht, dit jaar 2,9 miljoen stuks voor ons land. Anders dan andere jaren is dat we nu te kampen hebben met de corona-epidemie. Daarom is er nu door de overheid gekozen om het griepvaccin gefaseerd ter beschikking te stellen, zodat risicogroepen toch zeker eerst gevaccineerd zijn, mocht er een tekort dreigen.

We doen het in twee fasen, zodat de mensen die het meeste risico hebben om door griep heel ziek te worden toch wel zeker hun vaccin hebben.

Vaccinologe aan de Universiteit Antwerpen Heidi Theeten vindt dat een goed idee. "De afspraak met de sector is om het in twee fasen te doen, zodat de mensen die het meeste risico hebben om door griep heel ziek te worden toch wel zeker hun vaccin hebben", zegt Theeten.

"In andere jaren werd er ook wel bepaald welke groepen er prioritair een vaccin moesten hebben, maar toen dreigde er nooit een tekort. Dan was die fasering ook niet nodig."

Twee keer besmet

Het griepvaccin is dit jaar misschien wel belangrijker dan andere jaren. Omdat het coronavirus nog steeds rondwaart, zou een piek in de griepepidemie kunnen samenvallen met een nieuwe piek in coronabesmettingen en op die manier de ziekenhuizen kunnen overbelasten.

Ook voor risicopatiënten kan een vaccin nu zeer belangrijk zijn, zegt Theeten. "Het coronavirus slaat toe op de luchtwegen en dat doet het griepvirus ook. Als je griep zou hebben en je zou daarna in contact komen met iemand die door corona is besmet, dan kan je twee keer besmet raken en is er veel meer kans dat je daar zwaar ziek van wordt. De kans is dan ook groter dat je twee keer zorgnood hebt, die de gezondheidszorg dan moet kunnen bieden."

Het griepvaccin zal je wel gewoon via de huisarts kunnen halen. "Het is van belang dat mensen uit risicogroepen tijdig contact opnemen met hun huisarts", zegt Theeten. "De huisarts zal er dan voor zorgen dat u geregistreerd wordt als behorende tot een risicogroep en dan kan je het vaccin voor 15 november afhalen."

Beluister het gesprek met Heidi Theeten in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: