Griet Op De Beeck: "Ik had liever een vader gehad die in staat was tot liefde. Of me op zijn minst met rust liet"

26 september 2017
Schrijfster Griet Op De Beeck schreef een boek. ‘Een schrijversleven: Het beste wat we hebben’ heet het. En het gaat over incest. In 2012 kwam Griet Op De Beeck zelf tot de conclusie dat ze als kind jarenlang misbruikt werd.

Gisteren vertelde schrijfster Griet Op De Beeck in 'De Wereld Draait Door' over het jarenlange misbruik door haar vader. Vandaag las ze bewust niets wat daarover ging: 

"Ik heb opgevangen dat het alomtegenwoordig is. Maar ik vond het voor mezelf echt geen optie meer om hierover te liegen. Het is vreemd om te schrijven over een taboeonderwerp en dan mee te doen aan dat taboe. Dat druist in tegen het idee van de maakbare mens, waar ik erg in geloof."

"Als iets niet in je zit, zal je daar niet toe komen"

Griet Op De Beeck verdrong de herinneringen jarenlang en kwam er door middel van therapie achter wat ze het meegemaakt in haar jeugd. Verschillende experts lieten echter hun licht schijnen over het verdringen van de gebeurtenissen die de schrijfster meemaakte, en of dat wel kan. 

"Er bestaat niet zoiets als een therapeut die je iets aanpraat. Als iets niet in je zit, zal je daar niet toe komen.", zegt Op De Beeck. "Ik had graag gehad dat er een webcam had gestaan in mijn huis en in die therapieruimte, die getuigen had kunnen zijn van die momenten wanneer het doorbreekt. Ik had zoveel liever een vader gehad die in staat was tot liefde. Of me op zijn minst met rust liet. Dan ben ik blij dat ik de andere stem kan zijn."

Geen hand meer boven het hoofd

Voor Op De Beeck was het geen optie meer om de hand boven het hoofd van haar vader te houden. Want dat was ze wel aan het doen: "Ik legde alle schuld en schaamte bij mezelf. En dat is zo een vreemde twist, dat alle slachtoffers dat hun hele leven lang met zich mee blijven zuilen."